Ma már teljesen szokványos látványnak számítanak a térfigyelő kamerák Budapest közterein és utcáin. Ha csak egy kisebb sétát is teszünk akár a belvárosban akár valamelyik másik kerületben nem igazán fordulhat elő, hogy egyszer-egyszer felpillantva ne tekintsünk bele egy kiépített kültéri kamera objektívébe. Elsődleges szerepük ezeknek a megfigyelőrendszereknek természetesen a bűnmegelőzés és a közterület védelme.

Azonban ezen felül a térfigyelő kamerák Budapest és természetesen más városokban is további fontos szerepet is ellátnak. Ilyen lehet a magántulajdon védelme, hiszen sok magánszemély gépjárműve parkol közterületen, amelyek a térfigyelő kamerák által nagyobb biztonságban vannak, mivel statisztikailag bizonyítható, hogy azokon a helyeken ahol kamera van elhelyezve lényegesen kevesebb esetben fordul elő autófeltörés, vagy gépjármű lopás. Továbbá nem csak a parkoló autók védelme oldható meg, hanem sok esetben az utcai tolvajok is kevésbé látnak “munkához” azokon a helyeken ahol térfigyelő kamerák vannak kiépítve. Ezáltal nem csak a köz védelme, de számtalan esetben a magántulajdon védelme is fokozott biztonságban van ezeken a területeken.

A térfigyelő kamerák Budapest egyes kerületeiben, nem csak a bűnmegelőzést és a vagyonvédelmet szolgálják, hanem a baleseti gócpontok, nagyobb útkereszteződések megfigyelésével számtalan közlekedési baleset esetén bizonyító erejű felvételekkel szolgálhat, miáltal megkönnyíti a hatóságok munkáját.

Térfigyelő kamerák Budapest utcáin a dugók elkerülésére!

Talán azt kevesen gondolnák, hogy ezek a megfigyelő rendszerek az egyszerű mindennapi közlekedésünket, ingázásunkat is képesek segíteni. Mivel ma már a legtöbben az internet világában élünk nagyon sokszor és nagyon gyorsan értesülhetünk akár okostelefonon keresztül is a legfrissebb hírekről, melyek alapján könnyen tájékozódhatunk, hogy hol mekkora forgalom van és merre érdemes akár csak egy kisebb kerülővel is időt spórolnunk utazásaink során.

Pár éve a térfigyelő kamerák mellett kiépítésre kerültek a fővárosban az úgymond “piroslámpa figyelő kamerák” is, melyeknek fontos szerepük van a közlekedési szabályok betartásában, illetve azok megszegése esetén a hatóságok birság kiszabásában is.

Sokan még mind a mai napig ellenzik ezeket a rendszerek, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a térfigyelő kamerák Budapest és más városokban is szigorú jogi szabályok szerint lettek elhelyezve, illetve az általuk rögzített felvételek betekintése és felhasználása is törvényileg meghatározott keretek között lehetséges csak.

Jelenleg Magyarországon a térfigyelő kamerák Budapest és az ország más településein közterületen egyáltalán nem hozzáférhetőek illetéktelen személyek számára, hiszen ezen kamerák rögzített és megfigyelt képeit egyedül csak a hatóságok láthatják magánszemély, vagy arra hivatlan személyek.

Az egyéb ingatlanoknál elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeibe akár távolról is megnézheti az illetékes egy felhasználónév és jelszó segítségével.