Az infravörös kamera jelenleg az egyik leghatékonyabb eszköznek számít a biztonságtechnikai eszközök palettáján a bűnmegelőzésben, tettenérésben, és egy esetleges vagyon ellen elkövetett bűncselekmény felderítésében. Viszont a régi hagyományos megfigyelő kamerák esetén, ahhoz hogy az éjszakai fényviszonyok mellett is értékelhető képet kapjon a felhasználó elengedhetetlen kelléke volt a megfigyelőrendszernek a segéd megvilágítás.

Ezt a legtöbbször külön kiépített fény reflektorral vagy infra reflektorral oldották meg a legtöbb esetben, vagy ha erre nem szerettet volna plusz összegeket áldozni a tulajdonos megalkuvást kellett kötnie.

A 24 órás megfigyeléshez és a folyamatos értékelhető felvételhez elengedhetetlen fejlődésre volt szükség a kamerák látóképességének javításánál a gyengébb éjszakai fényviszonyok mellett is kiegészítő eszközök nélkül. Ezért a gyártók kifejlesztették az infravörös kamera típusokat.

Az infravörös kamera működési elve:

Az infravörös kamera esetén a modern technológia lehetővé teszi, hogy a természet nyújtotta elektromágneses „ maga a természetben található fény” sugárzást kihasználva ne csak az emberi szemmel látható fényt érzékelje, hanem az úgymond éjszaki fény sugárzást is a kamerába épített chip. Jelenleg már egyre több gyártó alkalmazza a CMOS chippel ellátott kamerák összeszerelését, melyekben a kamera „agya” már megbízható és minőségi SWIR (az atmoszférában megtalálható természetes és ingyenes fényforrás az éjszakai megfigyelésre) érzékenységgel rendelkezik.

Az infravörös kamera esetén tovább növelhető az éjszakai képlátás, amennyiben infravörös LED-eket használunk a megfigyelt terület „megvilágítására”. Mivel a nagyobb hullámhossz miatt, képes akár több 10 méterre is elvilágítani akár teljes sötétségben is, és így a háttérben található tárgyakról visszaverődre biztosítja az objektív számára a megvilágítást.

Ma már szinte kevés olyan kamera található, amely nem alkalmazza ezt a technológiát, mivel a felhasználók számára egyre inkább igényt jelent, hogy ne csak nappali fényviszonyok mellett történhessen a megfigyelés, hanem külön mesterséges fény felhasználása nélkül, akár a legsötétebb éjszakai időpontokban is.