Térfigyelő kamerák, amivel már minden nyomon követhető

A térfigyelő kamera elnevezés a vagyonvédelem területén elsősorban a városokban és kisebb települések közterületein elhelyezett kamerás megfigyelőrendszereket takarta, mára viszont már minden olyan kamerás rendszert, melyet kültéri megfigyelésre alkalmaznak ebbe a biztonságtechnika által használt kategóriába sorolunk.

Azt persze mindenki tudja, hogy a hagyományos értelemben vett térfigyelő kamerák a hatóság jelenlétét nem tudják pótolni, de jelentős mértékben tudja befolyásolni a bűnelkövetések számának csökkentését, valamint az elkövetett bűncselekmények felderítési számának növelését. Ezáltal is javítva a környék lakóinak biztonságérzetét.

Ám fontos azt is megjegyezni, hogy ezeket a kamerákat kizárólag csak a rendőrség, vagy az önkormányzati közterület építtetheti ki és felügyelheti, melynél a kamerák által rögzített felvételeket szigorú jogszabályok szerint kezelhetik csak.

A térfigyelő kamerák másik változata, amit a magántulajdon védelmére kerül kiépítésre. Ebben az esetben cégek és magánszemélyek használhatják saját ingatlanuk külső területének megfigyelésére, azonban, amit nem szabad szem elől téveszteni, hogy a hatályos jogszabályok szerint magánszemély, illetve cég csak és kizárólag a saját területén történő eseményeket figyelheti és rögzítheti egy ilyen rendszerrel.

Térfigyelő kamera típusok

– Speed dóm térfigyelő kamera: leginkább azokon a helyeken kerül elhelyezésre, ahol állandó megfigyelésre kezelő személyzet tartózkodik és egy nagyobb területet szeretnének felügyelet alá vonni. Így lehetőség van egy vezérlőn keresztül a rögzítési helyen irányítani a kamera mozgását, a kép nagyítását, illetve egy bizonyos tárgy mozgásának a követését. A speed dóm kamera egyik nagy előnye, hogy programozható őrjárat funkcióra, amivel megoldható, hogy egyetlen kamerával, több kamera telepítését kiváltsuk. Amennyiben a kamera objektíve előtt valamilyen bűncselekményre utaló esemény látható, akkor a kezelő személy irányításával tartósan követni lehet a személyt, vagy járművet, illetve azokra rá is lehet közelíteni nagyobb távolságról is.

-Box térfigyelő kamera: Ezeket a kamerákat jellemzően egy bizonyos terület megfigyelésére használják, mivel fix objektívvel vannak ellátva, így arra nincs lehetőség, hogy a területet pásztázza, vagy egy bizonyos pontra vezérlő egységgel ráközelíthető legyen ezért külön kezelő személyzetet sem igényel. Telepítése leginkább egy fűthető kültéri kameraházban történik, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak is.

-Kompakt térfigyelő kamera: Hasonlóan a box kamerákhoz ezek a kamerák is már fix objektívvel vannak ellátva, így ebben az esetben sincs arra lehetőség, hogy egy bizonyos pontra megfigyelés közben egy vezérlőn keresztül ráközelítsünk. Ezek a kamerák viszont már időjárás álló burkolattal rendelkeznek, így nincs szükség külön kameraház felszerelésére.

A kültéri térfigyelő kamera esetén talán az egyik legfontosabb követelmény a jó képminőség és az éjjellátás, ahol az értékelhető kép miatt nem szabad megalkuvásokat kötni.