IP kamera telepítés, HD minőségű megfigyelés!

Számtalan helyen találkozhatunk már kiépített kamerás megfigyelőrendszerrel, legyen szó akár üzleti felhasználásról, akár magántulajdon védelmének megfigyelésére kiépített kamerákról. Jellemzően, ezek nagy többsége még mindig a hagyományos analóg kamerás megfigyelő, de napjainkra már a gyorsan fejlődő technológiának és az óriási gyártói versenynek köszönhetően, egyre inkább elterjedni látszik a kiváló képminőségű, akár FULL-HD képfelbontással rendelkező IP kamera telepítése. A kiépítésre kerülő kamerás megfigyelő rendszerekkel szemben szinte már alapkövetelménynek számít a minél nagyobb képfelbontás és a távoli elérés, ennek az alapkövetelménynek már mindenben eleget tesznek az IP kamera.

Az IP kamera telepítése azért is kezd egyre inkább elterjedni, mert ezeknél a rendszereknél már számos olyan plusz funkció érhető el, ami még a hagyományos analóg kamerák esetén csak elképzelés volt. Ilyenek például, a több különböző helyen lévő kamera egy adott helyen való rögzítése, vagy a fix objektívvel ellátott kamera esetén a rögzített kép felnagyítása a kép minőségének a romlása nélkül. Az IP kamera telepítése esetén már egyetlen kamera elhelyezésével is kaphatunk akár egy komplett megfigyelőrendszert, hiszen ezekhez a kamerákhoz már nem feltétlenül szükséges külön rögzítő egység, mivel ezek a kamerák saját oldallal (IP címmel) rendelkeznek, így a világ bármely pontjáról internetes hozzáféréssel egy számítógépről, vagy okos telefonról hozzáférhető a kamera által látott élőkép, ehhez csak az adott IP kamera címét kell beírnunk a böngészőbe.

IP kamera telepítése alkalmával lehetősége van a végfelhasználónak arra, hogy az interneten keresztül egy dedikált szerveren rögzítse a kamera által látott képeket, ehhez csak a kamera IP címét kell megadni. Illetve lehetőség van arra is már a kamerák esetén, hogy önállóan saját SD kártyára rögzítsenek.

IP kamera telepítésénél talán csak egyetlen tévhittel kell számolni, miszerint ebben az esetben nincs szükség kábelezésre a kameráknak. Valóban lehetőség van arra, hogy helyi és internet hálózatot használva ne kelljen a kamerától a rögzítőig, vagy számítógépig elkábelezni, mivel a kamera oldalán egy SD kártyán is tárolhatóak a felvett képek, illetve internetes szerveren keresztül egy távoli helyen, de nem szabad elfelejteni, hogy az IP kamara esetén is szükség van áramellátásra, így ezekhez a kamerákhoz is szükség van tápellátás biztosítására.

Az IP kamerák között természetesen kültérre és beltérre is egyaránt találhatóak eszközök, az egyszerű kompakt vagy dóm kamerától kezdve, a nagyobb tudással rendelkező, többszörös optikai zoomal rendelkező speed dóm kamerákig.

Az IP kamera telepítése ma még természetesen némileg drágább, mint a hagyományos analóg kameráké de mint tudásban, mint felbontással lényegesen nagyobb teljesítményt nyújtanak a felhasználók részére.