Térfigyelő kamera

Térfigyelő kamera az online megfigyelő rendszer

Ma Budapest közterületein összességében több mint 700 térfigyelő kamera található, országos szinten pedig több mint 1000 megfigyelésre alkalmas online kamera került eddig felszerelésre. Ezeknek a pontos elhelyezését már bárki megtalálhatja a geospace oldalon, melyen az újonnan kihelyezett megfigyelő kamerák is folyamatosan frissítésre kerülnek.

Valójában a biztonságtechnikában alkalmazott térfigyelő kamera szó szerinti értelemben a városok, községek, falvak közterületein kihelyezett és felszerelt területfigyelésre alkalmazott biztonsági kamerákat jelenti. Ezeket a közterületeken kihelyezésre kerülő rendszereket kizárólag a rendőri hatóságok és az adott önkormányzat közterületi felügyelete üzemeltetheti, magánszemélyek és arra illetéktelenek nem menthetnek le adatokat, illetve a térfigyelő kamera képébe történő betekintés is korlátozott, hiszen a jelenlegi jogszabályok szerint ennek igen szigorú feltételei vannak.

Feladata ezen kamerának, hogy az adott helyen található közösségi és magán értékeket (szobrok, pihenő padok, magánautók) rongálásának megelőzése, valamint a közbiztonság védelmét szolgálja, azonban érdemes tudni, hogy az effektív rendőri jelenlétet a térfigyelő kamera sem pótolhatja. Tehát a bűncselekmény elkövetését nem tudjuk vele megakadályozni, de a felderítésben és a megelőzésben lényeges szerepe lehet.

Tágabb értelemben véve azonban a magáningatlanok területénél kihelyezett megfigyelő rendszerek is térfigyelő kamera rendszernek számítanak. Itt viszont valóban fontos tudni, hogy ezeket a kamerákat csak és kizárólag a saját ingatlanunk területének megfigyelésére alkalmazhatjuk. Amennyiben már a szomszéd területére, vagy akár a közterületre kilát a magánháznál elhelyezett kültéri térfigyelő kamera számolnunk kell azzal, hogy bárki könnyen feljelentéssel élhet ellenünk a személyiségi jogainak megsértésével kapcsolatosan.

Az ilyen esetekben a helyi önkormányzat, vagy hatóság jobb esetben leszerelteti a kiépített rendszert, rosszabb esetben büntetőjogi eljárás is indulhat és súlyos pénzösszegeket kell kifizetnünk büntetésként.

A kültéri térfigyelő kamera rendszerrel szemben támasztott követelmények!

Ahhoz, hogy kültéren értékelhető képet kapjunk mindenképp érdemes egy jobb képminőségű kamerát felszerelni a helyszínre. Azonban ezen belül is különböző fajták közül választhatunk.

Speed dom térfigyelő kamera: A drágább és a legtöbb esetben állandó kezelőfelügyeletet igénylő rendszerek alkotóeleme. Jellemzően közterületek, terek, forgalmasabb területek megfigyelésére használják. Forgathatóságának, zoomolási lehetőségének köszönhetően alkalmas akár személy, vagy gépjármű követésre, vagy egy távolabbi 20-50m méterre lévő tárgy vagy személy ráközelítésére. Körbefordulási képességének köszönhetően pedig „őrjáratozás” is megoldható egy nagyobb terület esetén egyetlen kamerával. Ezt a térfigyelő kamerát a legtöbb esetben önkormányzatok, illetve nagyobb ipartelepek használják, mivel itt biztosított az állandó kezelőszemélyzet (közterületi megfigyelők, 0- 24 órás biztonsági portaszolgálat. Így ha az adott területen bármilyen esemény történik, megoldható, hogy kézi beavatkozással követhessük a mozgó személyt, vagy járművet, vagy pedig ráközelítsünk az adott területre.

Box és kompakt térfigyelő kamera: Ha kisebb területet, vagy fix pontot szeretnénk megfigyelni tökéletes megoldást nyújtanak ezek a kamerák, melyek időjárás álló burkolattal rendelkeznek. Az éjszakai megfigyeléshez autoíriszes objektív, vagy infra megvilágítás nyújt segítséget. Itt viszont terület függvényében már mindenképp érdemes egy jó felbontású HD, vagy FULL-HD térfigyelő kamera használata, mivel így hosszútávra biztosíthatunk a rendszerben egy megfelelő eszközt.