Térfigyelő kamera az online megfigyelő rendszer

Ma Budapest közterületein összességében több mint 700 térfigyelő kamera található, országos szinten pedig több mint 1000 megfigyelésre alkalmas online kamera került eddig felszerelésre. Ezeknek a pontos elhelyezését már bárki megtalálhatja a geospace oldalon, melyen az újonnan kihelyezett megfigyelő kamerák is folyamatosan frissítésre kerülnek.

Valójában a biztonságtechnikában alkalmazott térfigyelő kamera szó szerinti értelemben a városok, községek, falvak közterületein kihelyezett és felszerelt területfigyelésre alkalmazott biztonsági kamerákat jelenti. Ezeket a közterületeken kihelyezésre kerülő rendszereket kizárólag a rendőri hatóságok és az adott önkormányzat közterületi felügyelete üzemeltetheti, magánszemélyek és arra illetéktelenek nem menthetnek le adatokat, illetve a térfigyelő kamera képébe történő betekintés is korlátozott, hiszen a jelenlegi jogszabályok szerint ennek igen szigorú feltételei vannak.

Feladata ezen kamerának, hogy az adott helyen található közösségi és magán értékeket (szobrok, pihenő padok, magánautók) rongálásának megelőzése, valamint a közbiztonság védelmét szolgálja, azonban érdemes tudni, hogy az effektív rendőri jelenlétet a térfigyelő kamera sem pótolhatja. Tehát a bűncselekmény elkövetését nem tudjuk vele megakadályozni, de a felderítésben és a megelőzésben lényeges szerepe lehet.

Tágabb értelemben véve azonban a magáningatlanok területénél kihelyezett megfigyelő rendszerek is térfigyelő kamera rendszernek számítanak. Itt viszont valóban fontos tudni, hogy ezeket a kamerákat csak és kizárólag a saját ingatlanunk területének megfigyelésére alkalmazhatjuk. Amennyiben már a szomszéd területére, vagy akár a közterületre kilát a magánháznál elhelyezett kültéri térfigyelő kamera számolnunk kell azzal, hogy bárki könnyen feljelentéssel élhet ellenünk a személyiségi jogainak megsértésével kapcsolatosan.

Az ilyen esetekben a helyi önkormányzat, vagy hatóság jobb esetben leszerelteti a kiépített rendszert, rosszabb esetben büntetőjogi eljárás is indulhat és súlyos pénzösszegeket kell kifizetnünk büntetésként.

A kültéri térfigyelő kamera rendszerrel szemben támasztott követelmények!

Ahhoz, hogy kültéren értékelhető képet kapjunk mindenképp érdemes egy jobb képminőségű kamerát felszerelni a helyszínre. Azonban ezen belül is különböző fajták közül választhatunk.

Speed dom térfigyelő kamera: A drágább és a legtöbb esetben állandó kezelőfelügyeletet igénylő rendszerek alkotóeleme. Jellemzően közterületek, terek, forgalmasabb területek megfigyelésére használják. Forgathatóságának, zoomolási lehetőségének köszönhetően alkalmas akár személy, vagy gépjármű követésre, vagy egy távolabbi 20-50m méterre lévő tárgy vagy személy ráközelítésére. Körbefordulási képességének köszönhetően pedig „őrjáratozás” is megoldható egy nagyobb terület esetén egyetlen kamerával. Ezt a térfigyelő kamerát a legtöbb esetben önkormányzatok, illetve nagyobb ipartelepek használják, mivel itt biztosított az állandó kezelőszemélyzet (közterületi megfigyelők, 0- 24 órás biztonsági portaszolgálat. Így ha az adott területen bármilyen esemény történik, megoldható, hogy kézi beavatkozással követhessük a mozgó személyt, vagy járművet, vagy pedig ráközelítsünk az adott területre.

Box és kompakt térfigyelő kamera: Ha kisebb területet, vagy fix pontot szeretnénk megfigyelni tökéletes megoldást nyújtanak ezek a kamerák, melyek időjárás álló burkolattal rendelkeznek. Az éjszakai megfigyeléshez autoíriszes objektív, vagy infra megvilágítás nyújt segítséget. Itt viszont terület függvényében már mindenképp érdemes egy jó felbontású HD, vagy FULL-HD térfigyelő kamera használata, mivel így hosszútávra biztosíthatunk a rendszerben egy megfelelő eszközt.