Számtalan helyen találkozhatunk már kamerás megfigyelő rendszer felvétellel ha az internetet böngésszük. Ezek a felvételek a legtöbb esetben valamilyen elkövetett bűncselekmény eseményeit rögzíti. A jelenlegi közbiztonság világ szerte szükségessé teszi, hogy komolyabb figyelmet szenteljünk biztonságunknak és minél hatékonyabb védelmi rendszert alakítsunk ki otthonunknál, mellyel védhetjük személyünket és megszerzett javainkat. Így ma már egyre inkább igény jelentkezik az elektronikus védelmi kör kialakítására ingatlanunknál. Ez a védelmi rendszer lehet riasztórendszer kamerás megfigyelő rendszer.

Természetesen amikor egy vagyonvédelmi rendszer kialakítását tervezzük több szempont szerint kell döntenünk. Az egyik és talán valahol a legfontosabb szempont a kamerás megfigyelő rendszer kiválasztásánál az anyagi vonzat. A legtöbb esetben szeretnénk minél jobb minőségű rendszert, minél kedvezőbb áron kiépíteni ingatlanunk védelmére. Így számtalan lehetőséget számba veszünk a megfelelő rendszer kiválasztása előtt.

Mire figyeljünk kamerás megfigyelő rendszer kiválasztásánál!

Milyen célra szeretnénk használni a kamerás megfigyelő rendszert?
Mielőtt bármelyik rendszert is választanánk nézzük meg tüzetesebben, hogy mik azok az igények amit a kész vagyonvédelmi rendszertől elvárunk. Legyen szó akár kültéri, akár beltéri megfigyelésről érdemes a saját magunknak részletesen bejárni azt a területet, amit később a kamerákon keresztül szeretnénk figyelemmel kísérni. Álljunk meg azon a ponton, ahová a kamerát szeretnénk elhelyezni és fókuszáljunk arra a helyre, amit szeretnénk látni. Érdemes figyelembe venni, hogy az emberi szemmel ellentétben a legtöbb kamera nem képes automatikusan más pontra fókuszálni, ezért minden egyes kívánt területet külön kamerával kell megfigyelni. Ez alapján már könnyebben meg tudjuk határozni, hogy a teljes kamerás megfigyelő rendszer esetén hány darab kamerára lesz szükségünk, és mekkora az a távolság, amit be kell látni a kamerának.

Milyen felbontással (képminőség) rendelkező kamerára lesz szükség?
Amennyiben egy pár méterre lévő területet és pontot szeretnénk a kamerás megfigyelő rendszer esetén látni, az olcsóbb és középkategóriás eszközök is tökéletes megoldást nyújthatnak biztonsági rendszerként. Ilyenek az analóg, és a HD minőségű (AHD, 1Mpx felbontással rendelkező IP) kamerák. Ám, ha már távolabbi 10-20 méterre lévő helyet és tárgyat akarunk figyelni mindenképp érdemes áldozni a nagyobb felbontással és részletgazdagabb felvételeket biztosító Full HD minőségű rendszerekre. Ezek a több megapixellel rendelkező AHD, IP, HD-SDI, HD-TVI biztonsági rendszerek.

Távoli betekintés lehetősége kamerás megfigyelőrendszer esetén
Számtalan esetben már igény van arra is, hogy a rendszert akár távolról is el lehessen érni, és akár okostelefonon, tableten, vagy egy távoli számítógépen keresztül betekinthessünk a helyszínen zajló eseményekbe, vagy visszanézhessünk korábbi eseményeket. Ehhez elengedhetetlen, hogy a kiépítés helyszínén a kamerás megfigyelő rendszer számára biztosítva legyen internetes elérhetőség. A legtöbb esetben már hazánkban is megoldott a vezetékes kábeles internetes szolgáltatás, ezeknél az ingatlanoknál egy egyszeri regisztrációval könnyen megoldható a biztonsági rendszer csatlakoztatása és távoli elérése. Azonban még vannak olyan helyek, ahol csak mobil internet szolgáltatásra van lehetőség, ezeken a területeken még okozhat problémát a távoli elérés biztosítása, mivel speciális technikai feltételek szükségesek a rendszer mobil internetes eléréséhez.