Hagyományos értelemben véve a térfigyelő kamera a települések közterein és különböző forgalmi csomópontokon elhelyezett biztonsági kamerák összefoglaló nevét jelenti. Természetesen ma már nem csak ennyit érthetünk ezen a védelmi megoldáson. Hiszen a magáningatlanok körüli események figyelésére és rögzítésére alkalmazott biztonsági eszközöket csakúgy, mint a kereskedelemben használt lopás megfigyelő kamerákat egyaránt nevezhetjük térfigyelő kamera rendszernek.

A biztonsági rendszereknél tehát mind beltéri, mint kültéri használatra alkalmazhatunk olyan eszközöket melyek tér (terület) figyelésre alkalmasak. Attól függően, hogy milyen igényt támasztunk a vagyonvédelmi rendszerrel szemben már többféle térfigyelő kamera közül választhatunk.

Elsősorban egy térfigyelő kamera esetén fontos meghatározni, hogy milyen körülmények között (nappali normál körülmények között, éjjel, teljes sötétben, vagy szembe-fénnyel/napsütés/reflektor) és milyen célra szeretnénk alkalmazni (terület átlátás, pénztár/kassza figyelés, rendszám-, személy azonosítás). Amennyiben van speciális igény a megfigyelő rendszerrel szemben támasztva, akkor azt melyik eszköz tudja megfelelően kielégíteni. A legtöbb esetben speciális feladatokat ellátó eszközre nincs szükség, hiszen a hagyományos kamerás rendszerek általában már alapból rendelkeznek éjjellátó funkcióval, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy éjszaka, vagy sötét helyiségben is kapjon képet a kamerák előtt zajló eseményekről. Ugyanez igaz a távra is. Jellemzően a fix objektívvel beépített kamera képes ellátni 5-10 m-es távolságra és a vario objektívvel szerelt megfigyelőnél pedig a helyi adottságokhoz képest saját magunk állíthatjuk manuálisan a kívánt távolságot és látószöget. Ma már minőség tekintetében többségében HD és a full HD felbontással rendelkeznek a megfigyelő kamerák, mely lehetővé teszi a részletgazdag és nagy képfelbontást, nem csak betekintéskor, hanem képrögzítés és visszatekintés esetén is.

Speciális térfigyelő kamera

Vannak olyan esetek, mikor speciális térfigyelő kamera eszközre van szükség a megfigyeléshez. Ilyen eset lehet például, amikor külterületen rendszám, vagy beltéren egy bejárattal szemben arc felismerésre szeretnénk alkalmazni a kamerát. Ezeknél az eszközöknél már érdemes arra is odafigyelni, hogy a kamera rendelkezzen az éjjeli megvilágítás mellett ellenfény kompenzációval is. Így akkor is kiváló képminőséget kapunk ha épp nagy ellenfény világít a kamerával közvetlenül szemben (reflektor, hirtelen erős napfény).

A másik speciális és leggyakrabban alkalmazott térfigyelő kamera típus a speed dóm kamera, melynek nagy előnye, hogy 360°-ban forgatható és dönthető az eszköz, mindemellett vezérlő egységen keresztül irányítható, zoomolható s őrjáratozásra alkalmazható (programozható, hogy időközönként, bizonyos sebességgel és irányban körbe forduljon). A kézi vezérléshez azonban itt folyamatos személyi felügyelet szükséges. Ez a térfigyelő kamera már a magasabb árkategóriába tartozik. Ezért magáningatlanok és kisebb területeken történő alkalmazása nem feltétlenül kifizetődő.