Térfigyelő kamera a mindennapjaink testőrsége!

A térfigyelő kamera jelenléte napjainkban szinte már teljesen természetes dolognak kellene, hogy számítson. Az utcán járva akár pár száz méterenként is be léphetünk egy térfigyelő kamera látószögébe, mely felvételeket készíthet rólunk és embertársainkról, a környezetünkben történt eseményekről, és nem egy-két alkalommal sajnos bűncselekményekről is. Mellyel már bizonyította is a rendszer a létjogosultságát.

Sajnos a jelenleg is egyre romló közbiztonság miatt a térfigyelő kamera szükségessége már nem kérdőjelezhető meg. Bár még igen sok jogi szabályozás van, mellyel lehetőségük van a bűncselekmények elkövetőinek megtalálni a kiskapukat, de mégis egyre több közterületen, közintézményben és társasházban, valamint magánháznál találhatunk olyan kamerás rendszereket, amivel már hozzájárulhatunk akár a saját, akár embertársaink személyének és vagyontárgyainak mindennapi biztonságának növeléséhez.

A térfigyelő kamera elsődleges szerepe a közbiztonság és a személyi biztonság növelése. Már több éve megfigyelhető egy-egy ilyen elhelyezett kamerás rendszer hazánkban is, nagyobb közlekedési csomópontokban és olyan területeken, ahol a környezet miatt régebben is már szükségessé vált az offline hatósági megfigyelési lehetőség. Napjainkban viszont mind a települési önkormányzatok részére, mind a vállalkozások részére elérhetővé váltak olyan állami és Európai Uniós támogatások, melyek lehetővé tették, hogy akár pályázat útján juthassanak hozzá olyan térfigyelő kamera rendszerhez, mellyel nem csak a biztonságot tudják növelni, hanem egyéb hasznos információt is nyerhetnek ezekkel a megfigyelő rendszerekkel.

Bár a köztudatban ezeknél a rendszereknél nagyon sokunknak még azok a kamerák jelennek meg ilyenkor a szemünk előtt, amelyek az utcán elhaladva előttük egy félköríves burkolatban meglapulva diszkréten utánunk fordulnak, (a biztonságtechnikában ezeket a kamerákat vezérelhető speed dóm kamerának nevezik) érdemes tudni, hogy nem csak ezekkel van módunk egy-egy terület megfigyelésére. Vannak olyan általános kamerák is, melyeket szintén alkalmazhatunk terület, azaz térfigyelésre.

A térfigyelő kamera felé támasztott legfontosabb követelmények.

  • Folyamatos képi megfigyelés szélsőséges időjárási viszonyok mellett is kültéren: a kamerának lehetőséget kell nyújtania, hogy a külső időjárási viszontagságok ellenére is, folyamatos megfigyelésre legyen módunk, ezért ezek a kamerák olyan speciális burkolattal vannak ellátva, melyek lehetővé teszik, hogy akár erős hidegben vagy esőben is védve legyen a kamera belső szerkezete és objektíve és meghibásodás nélkül biztosítani tudja a megfigyelést.
  • Éjjel-nappal látható és felismerhető képek: Általában a térfigyelő kamera olyan speciális belső chippel van ellátva, amely akár minimális fényviszonyok mellett is biztosítani tudja a rögzítő felé a kamera előtti területen látható képeket, vagy pedig a kamera házban beépített infra ledek találhatóak, amik az éjjeli megfigyelést is biztosítja.
  • Részletgazdag, éles képek, akár nagyobb távolságból történő megfigyelésnél is. A térfigyelő kamera felé támasztott egyik legfontosabb tulajdonság a tökéletes és minél magasabb képfelbontási arány. Hiszen előfordulhat, hogy olykor rendszámot kell felismerni, vagy pedig egy emberi arcot a rögzített kép alapján, így elengedhetetlen a jó minőségű és nagy felbontású (HD, FULL-HD) képalkotás a kamera oldaláról.