A biztonságtechnikai rendszerek fejlődése szinte sosem állhat meg, hiszen mindig lesznek olyan bűnelkövetők, akik folyamatosan próbálnak minél jobban és ügyesebben túljárni a hatóságok és azon emberek eszén, akik védeni próbálják nehezen megszerzett vagyontárgyaikat. Ezért, hogy lépést tarthassunk velük mi is próbáljuk a védelmi rendszereinkből a lehető legtöbbet és legjobbat kihozni. Így a megfigyelőrendszerek terén ma már a FULL HD kamera és a HD kamera képfelbontása szinte alapkövetelménynek számít.

A biztonságtechnika piacán nem is olyan régen megjelent a legújabb termék is, mely a magánszemélyek igényeit is képes megfizethető áron kielégíteni. Ez az analóg HD kamera. Ez a megapixel felbontással bíró analóg HD kamera, a legújabb fejlesztéseknek köszönhető. Képfelbontás tekintetében már a 720p, azaz 1Mpx és 960p, azaz 1,3Mpx felbontású képeket képes a rögzítő egységek felé továbbítani, ami egy tökéletes részletgazdag képi megjelenítést tud biztosítani akár a felvételek visszanézése alkalmával is.

Az analóg Full HD kamera (AHD) technológiai és szerelési előnyei:

  • IP kamerához hasonló megapixeles HD minőségű felbontás, az analóg kamerával megegyező kedvező közepes árszinten.
  • a hagyományos, régóta használatos koax kábeles kiépítés alkalmazásával, akár a régi elavult kamerák cseréje is könnyen és gyorsan megoldható egy nagyobb felbontással rendelkező új rendszer kialakítására.
  • nagyobb távolságok esetén is (akár 300-500m) megbízható, tökéletes jelátvitel a kamera és a rögzítőegység között.
  • hasonlóan a sima analóg kamerához, az analóg HD kamera esetén sincs videójel késleltetés, hanem azonnali valósidejű képi megjelenítés biztosított, leszámítva, hogy itt nincs szükség a rögzítő és a kamera között tömörítésre.
  • különösebb informatikai ismeretek nélkül is könnyen kiépíthető, eltérően az IP kamera rendszer informatikai szaktudás igényével szemben.

Az analóg HD kamera talán egyedüli hátránya, hogy jelenleg még nem elérhető analóg FULL HD kamera, bár a gyártók folyamatos fejlesztéseinek, és a AHD kamera rendszerek népszerűségének köszönhetően akár már 2015-ben is megjelenhet a 2 Mpx felbontással rendelkező analóg HD kamera.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor ez a kamerás megfigyelőrendszer valójában melyik típust is képviseli, az analóg, vagy HD technológiát? A kérdésre a válasz pedig egyszerűbb, mint ahogy azt hinnénk, analóg kamerák speciális chippen keresztül digitális jelátvitellel, tömörítés nélkül (mely képromlást okozhat) közvetítik a kamera előtti történéseket egy erre alkalmas speciális rögzítőegység felé.

Így elmondhatjuk, hogy jelenleg a kamerás megfigyelés legújabb és talán hamarosan a legkedveltebb kiscserkésze az analóg HD kamera lesz, mely árérték arányban, egy tökéletes megfigyelést tesz lehetővé kedvező áron.