GSM riasztó, a biztonságos vezeték nélküli átjelzésért

A GSM riasztó még gyakran téves megítéléssel bír a köztudatban. Ennek a lakásriasztó típusnak nem feltétlenül kell, hogy teljes mértékben vezeték nélküli legyen, hiszen ebben az esetben az átjelzés történik csak feltétlenül rádiósan. A normál hagyományos vezetékes lakásriasztó rendszereknél is megoldható, hogy a távfelügyeleti, vagy egyéb átjelzési forma GSM átjelzéssel történjen, de a kapcsolódó eszközök, mint érzékelők, sziréna a hagyományos vezetékes módon kapcsolódik a riasztó központi paneljéhez.

Átjelzés tekintetében ma már a vezetékes, analóg telefonvonalon keresztüli átjelzés egyre inkább elavultnak számít, nem beszélve arról, hogy a könnyen szabotálhatósága miatt (vezeték vágás) nem is nyújt akkora biztonságot, mint a modern GPRS/Gsm átjelzési forma. Az egyre inkább elterjedő biztonsági igény miatt, valamint a fejlesztéseknek köszönhetően a gyártók kifejlesztették a GSM riasztó központokat.

A GSM riasztó fő tulajdonsága:

Magába a riasztó központi egységébe van beleintegrálva ebben az esetben az átjelzéshez szükséges SIM kártya helye, miáltal lehetővé válik, hogy a központ mint önálló teljes értékkel bíró Gsm riasztó működhessen. Ezáltal nem csak egy plusz felszerelésre kerülő eszköz spórolható meg, de költséghatékonyabbá is válik maga a teljes rendszer, hiszen nincs szükség két különálló eszköz legyártására és megvásárlására. Ezek a központok, csak úgy mint a hagyományos riasztóközpontok rendelkeznek mindazzal a funkciókkal, mellyel az elődjei is, s már csak a korszerű, modern kiviteléz miatt is előnybe kerülhetnek a az rádiós átjelző nélküli versenytársakkal szemben.

A gsm riasztó rendszerek főbb alkalmazási területei:

Jellemzően ez a GSM riasztó központ, a kisebb riasztóközpontokat képes helyettesíteni a kiegészítő rádiós átjelzési lehetőséggel egybekötve, ezáltal tökéletes védelmi megoldást tudnak biztosítani, egy 6-7 érzékelős védelem kialakításánál. Ezért ajánlott védelmi rendszer lehet társasházi lakásokban, kisebb családi ingatlanokban, irodákban, nyaralókban, valamint garázsok és műhelyekben.
Hasonlóan mint az átjelző nélküli riasztó központoknál itt is lehetőség van több felhasználói kód megadására, miáltal lehetőség van különböző felhasználók által történt ki és bekapcsolás visszakeresésére a GSM riasztó központjából.

A GSM riasztó programozása könnyű és egyszerű, bár bizonyos mértékű műszaki tudást mégis igényel. Magába a GSM riasztó központjába több telefonszám is felprogramozható, így egy-egy riasztás alkalmával nem csak egy bizonyos telefonszámra tudja a jelzést elküldeni, hanem akár több különböző telefonszámra is.