A biztonsági rendszerek körében igen keresett védelmi megoldás lett a kamerás megfigyelőrendszer. Nem csak a céges ingatlanok esetén, hanem mind több magáningatlannál is. Ez egyrészt köszönhető az új technológiák tökéletes képi megjelenítésének. Másrészt a távoli megfigyelés lehetőségének.

Még nem is oly régen problémát jelenthetett, hogy távollétünk alatt – utazás, rokonlátogatások, bevásárlás, munkaidő – is tudjuk, hogy ingatlanunknál minden rendben van. Ilyenkor a szomszédokat kértük meg, hogy néha nézzenek be hozzánk. Azonban erre többé már nincs szükség. Hiszen az internet és a mobilitás sokkal frappánsabb megoldást kínál, ez pedig a távoli megfigyelés.

Ma már a piacon olyan kamerás eszközöket vásárolhatunk, amelyek tökéletes és tűéles képeket biztosítanak, nem csak élőkép betekintésnél, hanem akár visszanézésnél, képnagyításnál is. A HD és full HD megfigyelőrendszerek megjelenésével egy új korszak kezdődött a biztonságtechnikában. Hiszen ezeknél a megfigyelőrendszereknél már nincs szükség kompromisszumok kötésére. Nem kell kockásodástól/pixelesedéstől tartani. Felbontás tekintetében tökéletes képet nyújtanak ezek a biztonsági rendszerek. Továbbá ezen biztonsági rendszereknél már elérhető a távoli megfigyelés, ami igen jelentős szerepet játszik a létjogosultságában.

Távoli megfigyelés a világ bármely pontjáról

A modern biztonsági kamerás rendszereknél szinte már egytől-egyig elérhető a távoli megfigyelés lehetősége. Nem jelent akadályt többé a távollét. Lehetünk épp a munkahelyünkön, vagy pihentető nyaralásunkon. Okostelefonon, tableten, vagy egy számítógépen keresztül bármikor, bárhonnan „haza térhetünk”.

A távoli megfigyelés lehetőségéhez nincs szükség különösebb műszaki beruházásra, még egy otthoni megfigyelőrendszer esetén sem. A biztonsági kamera online eléréséhez egyedül csak az internetes elérhetőség biztosítása szükséges. A modern rögzítőegységek már szinte kivétel nélkül rendelkeznek hálózati kártyával. Amely lehetővé teszi, hogy a biztonsági rendszert akár távolról is elérjük egy applikáción, vagy webes felületen keresztül.

Távoli megfigyelés, de mégis hogyan?

A biztonsági kamera online elérésének többféle módja is lehetséges:

  • Biztonsági megfigyelőrendszer rögzítő egységének csatlakoztatása dinamikus IP címen keresztül egy távoli szerverhez. Ebben az esetben a helyszínen olyan internetes elérhetőséggel kell rendelkezni, ahol a szolgáltató biztosít egy publikus IP címet. Általában ennek a távoli megfigyelésnek minimális (éves 5-8 ezer forintos) költsége van. Néhány szolgáltató esetén a távoli megfigyelés dinamikus IP-n keresztül nem támogatott. Erről érdemes előre tájékozódni internetes szolgáltatónknál.
  • Fix IP címen keresztül. Hasonlóan az előző lehetőséghez, itt is a rögzítőn keresztül biztosított a távoli megfigyelés. A különbség annyi, hogy ebben az esetben a szolgáltató biztosítja az elérhetőséghez szükséges IP címet. Azonban ez drágább megoldást jelent, mivel itt havonta jelentkezik 3-8 ezer forint közötti plusz költség.