Jelenleg a magyarországi közbiztonság mellett már nem annyira kérdéses, hogy szükséges berendezési tárgynak számít-e az ingatlanokban a riasztó rendszer, hiszen a növekvő számú bűncselekmények között igen előkelő helyen található az ingatlan betörés, lakás feltörés.
Viszont felmerül ebből kifolyólag egy másik kérdés is, a riasztórendszer kiépítése esetén mennyire fontos, hogy szakemberrel végeztessük el a munkát.

Persze rengeteg helyen van olyan lakásriasztó, amit akár már mi magunk is kiépíthetünk otthonunkban, illetve sok internetes portálon és barkácsáruházban találhatóak olyan csomagok, amik a szereld magad akció keretében vannak meghirdetve, ám ebben az esetben is érdemes arra odafigyelni, hogy ezek az akciós rendszerek valóban rendelkeznek-e a megfelelő minősítésekkel, illetve egy esetleges káresemény esetén a biztosító társaságok elfogadják-e a kiépített rendszert, mint védelmi rendszer.

A riasztórendszer kiépítése talán elsőre nem is tűnik nehéz feladatnak, de mint minden műszaki dolognak, ennek is megvannak a maga sajátosságai. Természetesen mivel áram alatt működik gyakran gondolják úgy, hogy egy villanyszerelő is megfelelően ki tudja építeni a rendszert, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a gyenge áram és az erős áram szerelése között is található különbség, csakúgy mint a pék és a cukrász szakma között.

Amit figyelembe kell venni, hogy ezek a lakásriasztók nem készre programozott rendszerek, mindegyik központot a tulajdonos igényeihez igazodva a helyszínen szükséges felprogramozni. Ezért fontos, hogy a riasztórendszer kiépítése is olyan személlyel történjen meg, aki a megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkezik. Természetesen előfordulhat, hogy egy egyszerű lakásriasztót bárki felprogramozhat az alap dolgokra, de nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az eszköznek a vagyon és személyvédelemmel szemben támasztott biztonsági követelményeknek kell megfelelnie és ellátni a feladatot. Mindenkinek javasoljuk ilyen szempontból, hogy nem érdemes a kiépítési munkadíjon spórolni, hiszen lehet, hogy egy esetleges betörés alkalmával derül csak ki, hogy egy nem megfelelően működő riasztórendszer lett a helyszínen kiépítve.

A Magyarországon működő biztosító társaságok jelenleg a lakásbiztosítások esetén figyelembe veszik a havidíj, illetve a kártérítési limit kiszámolása esetén, hogy a helyszínen működik-e elektronikus vagyonvédelmi rendszer. Viszont csak abban az esetben veszik figyelembe egy káresemény bekövetkezése alkalmával a riasztórendszert, ha az rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal, illetve a kiépítést végző személy nyilatkozik a meglévő vagyonvédelmi rendszer szerelői és hatósági engedélyekkel.