Riasztó a lakásunk egyik kedvező áru biztonsági rendszere

Szinte ritka manapság az olyan ingatlan, ahol valamilyen módon vagyonvédelmi rendszer ne lenne kialakítva. Talán a romló közbiztonság, talán az egyre nagyobb számban meglévő és nehezebben megszerzett értékeink miatt, de mind többen gondoljuk azt, hogy akár a magáningatlanunkban, vagy céges telephelyünkön ne lenne szükséges egy elektronikus biztonsági rendszer kiépítésére. Ezek közül a rendszerek közül nagy többségben a riasztó rendszerrel találkozhatunk.

Jelenleg szinte már alapfelszereltségnek számít otthonunkban az elektronikus riasztó, mellyel nem csak értékeinket óvhatjuk távollétünkben, hanem az ingatlanban tartózkodó családtagjainkat is az illetéktelen behatolókkal szemben.

Bár egyre több helyen találkozhatunk már kiépített kültéri védelemmel is, de jellemzően még mindig az elsődleges vagyonvédelmi kialakítást a beltéri riasztó jelenti. Ezen belül számtalan típus és kiépítési módozat közül választhatnak a végfelhasználók. Mint tudás tekintetében, mint pedig design és kezelhetőséget nézve már számtalan típusú rendszert találhatunk a biztonságtechnikai piacon. A kereskedelmi forgalomban megtalálható MABISZ minősítéssel rendelkező riasztó rendszerek között is egyre szélesebb a választék. Akár a kanadai gyártmányú DSC, PARADOX, vagy az angol MATRIX riasztó rendszer eszközei tekintetében választhatunk rádiós és vezetékes eszközök között, nem beszélve arról, hogy szinte már mindegyik minősített riasztó központhoz találhatunk egyaránt Ledes, ICON-os szöveges és a modernnek számító érintőképernyős kezelőt is.

Vannak olyan ingatlanok, ahol az építkezés folyamán előzetesen nem lett kialakítva a védelmi rendszer kábelezése, valamint egy korábbi felújítás miatt jelenleg már a látható kábelcsatornás vezetékezést sem szeretné a lakás tulajdonosa, erre az esetre nyújt megoldást a hibrid (félig vezetékes, félig rádiós) vagy a teljes mértékben vezeték nélküli riasztó rendszer.

A jelenlegi technika szerint már a rádiós riasztó eszközök is ugyanolyan megbízható pontossággal és védelemmel tudják ellátni az ingatlant, mint vezetékes társaik. A legtöbb esetben ezeket az eszközöket használva viszont kikerülhető, hogy az ingatlanunkban mindenhol kábelcsatorna fusson, amennyiben egy utólagosan kiépítésre kerül vagyonvédelmi rendszert szeretnék felszerelni. A rádiós eszközök némileg drágábbak vezetékes társaiknál, viszont kiépítés alkalmával egy nagyobb darabszámú rendszer esetén munkadíj tekintetében könnyen visszatérülhet ez a többletköltség.

Riasztó házilag vagy szolgáltatótól?

Természetesen ha érzünk magunkban némi műszaki affinitást és kellő kitartást akár otthon magunknak is telepíthetünk védelmi rendszert. Az eszközök tekintetében számtalan webáruházban, vagy kereskedésben már mi magunk is megvásárolhatjuk a riasztó alkatrészeit. Ám érdemes azt is figyelembe venni, hogy bármilyen műszaki meghibásodás, vagy kiépítési hiba esetén egy esetleges ingatlanbetörés alkalmával a felelősséget is magunknak kell vállalnunk. Míg ezzel szemben a kiépítést végző vagyonvédelmi cégek esetén nem csak az eszközökre kapunk garanciát, hanem a felszerelésre is, amivel a felelősség máris átruházódik a telepítést végrehajtó szolgáltatóra.

A vagyonvédelmi cégek 24 órás távfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele mellett számos kedvezményt tudnak biztosítani leendő ügyfeleik részére a riasztó kiépítési költségéből.