IP kamera ár kedvező konstrukciókkal a vagyonvédelemben

A közterületeken és a településeken elhelyezésre került térfigyelő kamerák elterjedésével a magánszemélyek körében is egyre inkább kedvelt vagyonvédelmi megoldás lett a biztonsági videó megfigyelőrendszer. Ma már nem csak cégek és kereskedelmi egységeknél hanem egyre több magáningatlan külső homlokzatán is láthatunk biztonsági kamerát. Míg pár évvel ezelőtt ezeknek a biztonsági rendszereknek a nagy többsége analóg kamera volt, napjainkban rohamosan teret hódítanak a digitális felbontással rendelkező eszközök. Az IP kamera ár hirtelen esésének köszönhetően ezért elmondható, hogy az analóg és a digitális rendszerek tekintetében a mérleg nyelve egyre inkább a digitális megfigyelőrendszer felé billen el.

Az IP kamera ár csökkenése már a gyártás folyamán megkezdődött az elmúlt években. Hiszen a termeléssel foglalkozó cégek árversenyének és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, valamint az egyre nagyobb gyártási számokból eredően már a piacra kerülő IP kamerák is jelentősen kedvezőbb áron érhetők el.

Az IP kamera ár csökkenésének másik befolyásoló tényezője, hogy a digitális megfigyelésben meg a kezdeti egyeduralomnak számító IP kamera mellett sorra jelentek meg az új fejlesztésű egyéb digitális eszközök, mint a HD-SDI, HD-TVI és AHD megfigyelőrendszerek is. Ezzel már nem csak az IP kamera gyártók között jelent meg az árverseny, hanem magának a terméknek is egyre több konkurense akadt.

Az IP kamera ár befolyásoló tényezői!

Az előzőekben említett gyártói és konkurens termék verseny mellett még egyéb tényezők is lehetnek, melyek ha nem is jelentős mértékben, de befolyásolhatják az IP kamera ár alakulását. Ilyen lehet egy adott területen alkalmazható kamerák közötti tudás és specifikáció. Amennyiben valaki csak kültérre, vagy beltérre keres kamerát más-más kereskedésben különböző árfekvéssel találhat látszólag azonos tudással rendelkező eszközöket. A leginkább ebben az esetben arra gondolunk, hogy a kereskedők eltérő árréssel értékesítik termékeiket, ami valahol persze igaz is, de jellemzően ez az eltérés nem lehet akkora, hogy ugyanaz a kamera akár a duplájába kerüljön egy másik üzletben, vagy kereskedésben.

Az azonosnak tűnő, de mégis eltérő IP kamera ár abból adódhat, hogy más paraméterekkel és más specifikációval rendelkeznek a kamerák. Például: Ha valaki vásárol egy kültéri megfigyelésre használatos digitális IP kamerát előfordulhat, hogy ránézésre egyforma burkolattal rendelkezik a két kamera, de a belső alkatrészek tudása már eltérőek lehetnek. Ilyen eltérés lehet, a felbontás tekintetében a CCD kamera chip tudása, mely az 1Mpx felbontástól akár az 5Mpx felbontásig is terjedhet. Az objektív tekintetében árkülönbség van a fix és a vario (állítható) objektívvel ellátott kamerák között. Infra megvilágítás tekintetében a magasabb darabszámú infra led tartalommal rendelkező IP kamera teljes sötétségben nagyobb távolságra képes ellátni. Vannak olyan kamerák, melyek rendelkeznek saját SD kártya tárhellyel, mely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a kameránál történjen a képek rögzítése, jellemzően már ezek a kamerák is magasabb ártartományba tartoznak.
IP kamera ár tekintetében még eltérő lehet az POE-s és a nem POE tudású kamerák között is.