Gyakran igényként merül fel, hogy olyan dolgokról is tudomást tudjunk szerezni, amit egyébként a jelenlétünkben sosem követnének el, pedig valójában nagyon is érintenek minket a történések. A rejtett kamera kiépítése ebben nyújthat számunkra megoldást. Nagyon sok esetben a bolti lopás és más egyéb vagyon elleni bűncselekmény felderíthető ezzel a módszerrel, mivel a külső szemlélő számára szinte fel sem tűnik, hogy azt a bizonyos területet kamerákkal figyeljük, valamint a rejtett kamera által látott képek rögzítésre is kerülnek.

A rejtett kamera kiépítése növekvő tendenciát mutat, mivel az igényekhez igazodva képes ellátni azt a feladatot, hogy észrevétlenül figyeljen meg eseményeket és rögzítse a történéseket. A kamerás megfigyelőrendszerek telepítésével foglalkozó cégeknél ezek a rendszerek már a legtöbbször megtalálhatóak az ajánlatadás szintjén.

Rejtett kamera típusok:

Mivel ezeknek a rejtett kameráknak speciális feladatot kell ellátniuk, ezért fontos, hogy külső szemlélő számára észrevétlen, vagy legalábbis megtévesztő legyen. Így kialakításukat tekintve ezek az eszközök a legkevésbé sem hasonlítanak a valódi megfigyelésre szánt kamerákhoz. Valamint jellemzően a rejtett kamera esetén nehéz alkalmazni az éjszakai megfigyelést, mivel ebben az esetben a kiegészítő infrafény elhelyezése nem megoldható, vagy pedig igencsak bonyolult lenne az észrevétlen elhelyezése.

A leggyakrabban alkalmazott rejtett kamera fajták:

  • Riasztórendszer mozgásérzékelő házába rejtett kamera: kialakítás tekintetében valóban úgy néz ki ez a kamera, mintha egy riasztórendszer mozgásérzékelője lenne. A különbség abban rejlik, hogy valójában a burkolat mögött egy mini kamera található, mely kívülről nem látható. Van olyan mozgásérzékelő házba rejtett kamera, mely nem csak a megfigyelési funkciót képes ellátni, hanem egyben a riasztórendszer szerves részét is képezheti, mint valós mozgásérzékelő. Ebben az esetben az eszköz, mint a riasztórendszer, mint pedig a kamerás megfigyelőrendszer szerves részét képezheti.
  • Füstérzékelőházba rejtett kamera: Hasonlóan a mozgásérzékelőbe rejtett kamerához, itt is egy hagyományos füstérzékelő házba van elhelyezve egy mini kamera, melynek a kiépítése ugyanolyan módon történik, mit ha a valós feladatát kellene ellátnia a füstérzékelőnek. Azonban figyelembe kell venni, hogy ez a kamera valóban csak megfigyelésre alkalmas, tűzjelző funkcióval nincs ellátva, illetve riasztórendszerhez sem csatlakoztatható.
  • Csavarfejes, és tűoptikás mini panelkamera: Valójában ezek a kamerák nem rendelkeznek rejtett burkolattal, de méretüket tekintve lehetőséget biztosítanak a felhasználó részére, hogy akár álmennyezetbe, akár bármi olyan helyre elrejthesse, ahonnan csak a kamera optikája látszik ki, így minimális rész látszódjon a kamerából, miáltal külső szemlélő részére észrevétlen maradhat a valódi funkciója.
  • Tükör mögé és faliórába rejtett kamera: Ezek a kamerák is valójában mini kamerák, melyet egy átlátszó foncsorral rendelkező tükör mögé helyezhetünk el, vagy pedig a falióra hátsó burkolatára felfúrva alkalmazhatunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár álcázni tudjuk a kamerákat, viszont, ami bonyolulttá teszi a dolgot, hogy ezekhez a kamerákhoz is szükséges vezetéket (tápkábelt, koax kábelt) biztosítani, így elkerülhetetlenné válik, hogy valamilyen “furcsaságot” ne éreztessen a rendszer.