Ha már vagyonvédelemről és biztonságról beszélünk, legyen szó akár közbiztonságról, vagy magántulajdon védelméről, nem csak a mechanikai védelem, mint biztonsági zárak és rács, valamint a lakásriasztó nyújthat megoldást az illetéktelen behatolókkal szembeni védekezésre. Ma már a biztonsági kamerarendszer egyre inkább közkedvelt védelmi megoldásnak számít az emberek számára a magántulajdon és személyvédelem területén.

Kiépített kamerarendszer egyre több épületben megtalálható már. Az erőteljes technikai fejlődésnek köszönhetően mind a kamerák, mind a képrögzítő egységek jelentős fejlesztéseken és átalakításokon estek át, minek köszönhetően már a magánszemélyek részére is elfogadható áron beszerezhetővé vált ez a védelmi megoldása.

Legkedveltebb kamerarendszerek

Hagyományos analóg kamerarendszer:
Ennél a rendszernél analóg kamerák kerülnek felszerelésre a terület megfigyeléséhez. A rögzítő és a kamerák között koax kábeles összeköttetés van, melyen keresztül történik a videójel továbbítása. Árfekvés tekintetében az alacsonyabb árfekvésbe tartozik. Költséghatékonyságának köszönhetően közkedvelt védelmi megoldás nyaralók, kisebb ingatlanok, kis üzletek védelmére. Alacsonyabb képfelbontása miatt, még a HD minőségű felvételek ennél a rendszernél nem elérhetők.

AHD analógHD kamerarendszer:
A legújabb fejlesztéseknek köszönhető kamerarendszer. Kiépítés tekintetében, csakúgy mint a hagyományos analóg rendszernél a kamerák és a rögzítő között koax kábelen keresztül történik a jeltovábbítás. A különbség a tömörítés hiányában és a nagyobb képfelbontásban rejlik. Itt a kamerák már HD 1,3Mpx felbontással rendelkeznek. Némileg magasabb árral rendelkeznek, de még mindig a alacsonyabb középkategóriás árfekvésű kamerarendszerek közé sorolhatók. Kedvelt kiépítési forma, családi házak, lakóingatlanok, üzletek belső és külső területének megfigyelésére.

IP kamerarendszer:
A digitális IP technológiás kamerák már HD és FULL-HD felbontással találhatóak meg a biztonságtechnika piacán. Az analóg kamerákkal szemben ezek a nagy felbontású kamerák egy részletgazdag rögzítést tesznek lehetővé. Hátránya viszont, az UTP kábelen keresztüli összeköttetés a rögzítővel, így egy elavult analóg kamerarendszer cseréje esetén a koax kábeles vezetékezés nem használható fel, ezért a teljes rendszer újrakábelezése szükséges. A középkategóriás árfekvésű rendszerek közé sorolhatjuk. Arcfelismerésre és rendszám leolvasásra is tökéletesen megfelelnek már, köszönhetően a nagy felbontásnak és a tömörítés nélküli képtovábbításnak.

HD-SDI kamerarendszer:
A digitális stúdió technikával rendelkező kamerák szinte már a csúcskategóriás rendszerek közé sorolhatók, a FULL-HD felbontása miatt. Nagy előnye az IP kamerával szemben, hogy különösebb informatikai ismeretek nélkül is gyorsan és könnyen kiépíthető a rendszer, valamint a régi elavult analóg kamerák cseréje esetén, a már meglévő koax kábeles kiépítés felhasználható, anélkül hogy a teljes rendszer újrakábelezését meg kellene oldani. Jelenleg még a magasabb árfekvésű kamerák közé sorolható, de ennek függvényében a legjobb minőségű rendszert építhetjük ki az ingatlanunk védelmére.