A rohamosan fejlődő technológiának köszönhetően ma már lehetőségünk van arra, hogy akár távolról is hozzáférhessünk az ingatlanunknál kiépített és meglévő online kamera rendszer képeinkhez. Ehhez feltételként mindenképp szükség van arra, hogy a felszerelés helyszínén legyen kiépített internet szolgáltatás akár vezetékes, akár stickes mobil interneten keresztül.

Az online kamera esetén a távoli hozzáférésnél talán a legfontosabb, hogy az internetes elérhetőségnél a feltöltési sebesség minimum elérje az 1MBit/s feltöltési sebességet, mert így biztosítani tudja a rendszer a folyamatos, szakadozás nélküli képi betekintést. Ezáltal a rendszer felhasználójának lehetősége adódik akár élőképet nézni, vagy régebbi eseményeket visszatekinteni távolról is, legyen szó bármilyen típusú rendszerről.

Online kamera

Az online kamera betekintésnél jellemzően az élőkép visszanézése alkalmával legyünk bárhol is szinte azonnali csúszás nélküli betekintést kaphatunk, talán csak az egyetlen kivétel ez alól az IP kamera rendszer, ahol előfordulhat betekintés alkalmával egy pár másodperces csúszás.

Mivel az online kamera esetén a betekintéshez, mint ahogyan azt az elején is említettük elengedhetetlen a internetes elérés biztosítása a kiépítés helyszínén, már csak egyetlen kérdés merülhet fel, hogy ehhez az eléréshez feltétlenül szükséges-e a fix IP cím megléte. Természetesen lehetőség van arra, hogy az internetes szolgáltatótól igényeljen a rendszer tulajdonosa fix IP címet, de ezt jelenleg még hazánkban igen magas havidíjért kaphatják meg. Ezen költség kiküszöbölésére tud megoldást nyújtani egy dyndns szerveren történő regisztráció.

Az online kamera rendszerek elterjedésével azonban ezen dinamikus IP címet követő szervereken a regisztrációk igen csak megszaporodtak, így a szolgáltatók idővel az ingyenes elérhetőséget megszüntették, viszont még mindig a fix IP cím havidíjának a töredékéért lehetőség van a felhasználónak arra, hogy éves megújítással regisztrálja a rendszerét.

Egy vagyonvédelmi online kamera életünk megkönnyítője lehet abból a szempontból, hogy olyankor is ott tudjunk lenni a helyszínen, még ha csak virtuálisan is, amikor ez kivitelezhetetlen valójában fizikailag. Így akár munka közben is rá tudunk nézni a rendszerünkre, hogy a lakásunkban minden rendben van e vagy pont fordítva, ha saját otthonunkban tartózkodunk, de érdekel mi zajlik éppen a saját tulajdonú irodánkban, vagy üzletünkben ezt az online kamera esetén pár kattintással meg is tudjuk tenni. Üzletek esetén segítséget nyújthat egy online kamera akár az alkalmazott megfigyelésében is, vagy otthoni kiépítés esetén az idős, beteg hozzátartozónk, vagy egyedül otthon tartózkodó gyermekünk, háziállatunk szemeltartásában.

A legfontosabb tulajdonság egy online kamera esetében, hogy lehetőséget biztosít számunkra ahhoz, hogy láthassuk és követhessük, amit épp szeretnénk, akár a világ másik pontjáról is, hiszen ennél a kamera rendszernél távolságok ilyenkor már nincsenek.