Ma már nagyon sok helyen találkozhatunk online kamera megfigyeléssel. Egyre több olyan helyet lehet találni az interneten, ahol élőben nézhetünk bele egy-egy kamera által látott képbe, legyen szó akár kültéri megfigyelésről, akár beltériről. Az élő webkamerás megfigyelés, már nem csak emberi kíváncsiságunkat képes kielégíteni, hanem egyre meghatározóbb szerepet tölt be a vagyon és személyvédelem területén is, a bűncselekmények megfékezésében, az elkövetők elrettentésében és a megtörtént bűntények elkövetőinek felderítésében.

Az online kamera többféle típusban megtalálható, az egyszerű szimpla betekintési funkcióval rendelkező önálló kamerától, a bonyolultabb feladatokat ellátó összetett online kamara rendszerekig. Kiépítés tekintetében egyaránt megtalálhatóak a közterületen elhelyezett, vagy cégeknél, irodaépületeknél felszerel kamerákkal, de egyre több alkalommal kérik már otthonukba, ingatlanukba magánszemélyek is, a kívülről (más helyszínről) elérhető kamerás rendszereket.

Online kamera kiépítési módozatok:

Már nagyon sok település közterületén, és nevezetesebb helyszínein található online kamera, ezzel is népszerűsítve az ottani környezetet. Ezáltal bárki, bárhonnan betekinthet interneten keresztül az élő képbe, akár számítógépen, akár telefonon keresztül. Úgymond ezzel is bizonyos fokú reklám lehetőséget nyújtva a településnek a turizmus fejlesztésében és minél szélesebb körben való megismertetésében.

A közterületek mellett megtalálható még az online kamera a közlekedésben is. A forgalmasabb csomópontokon elhelyezett webkamerák által lehetőséget nyújtva az utazóknak egy megfelelő útvonal kiválasztásához, időt és üzemanyagot spórolva ezáltal. Hiszen előre képet kaphatunk egy-egy közlekedési dugó eshetőségéről, illetve a tervezett útvonal forgalmáról. Bár ez az online kamera megfigyelőrendszer még némileg gyerekcipőben jár, hiszen ezeket a képeket leginkább csak az utazás megtervezésénél, elindulás előtt vehetjük igénybe. Menet közben már csak telefonos élőképet nézhetünk, ehhez pedig egyelőre elengedhetetlen a fejlett 3G-s mobilnet megléte. Valamint ezzel az online kamera rendszerrel csak a legforgalmasabb csomópontokat nézhetjük meg, mivel jelenleg még nincs mód minden útvonalat bekamerázni, de az üzemeltető cég folyamatosan odafigyel a fejlesztésekre és mind több helyen próbál elhelyezni dugófigyelő kamerákat Budapest területén és egyéb városokban is, összefogva a közlekedési felügyeletekkel és település gazdálkodó szervekkel.

A magánszemélyek esetén is növekvő tendenciát mutat az online kamera rendszer kiépítésének igénye, hiszen ezáltal a rendszer által akkor is haza tud tekinteni a tulajdonos, amikor ép dolgozik, vagy egyéb okból kifolyólag nem tartózkodik az ingatlannál. Nem beszélve arról, hogy ezek a kamerák bizonyos fokú gyermek felügyeletet is képesek ellátni, mivel az online kamera esetén IP rendszer kiépítésénél mód van arra, hogy kétirányú hangátvitel legyen. Így amikor a szülők dolgoznak a gyermekek pedig otthon tartózkodnak, bármikor, bárhonnan internetes elérhetőség esetén haza tudnak tekinteni és bizonyos mértékben, még ha csak hangátvitellel is, de jelezni tudják a csemetéknek a „szülői jelenlétet”.