A vagyonvédelemnek mind nagyobb szerepe van mindennapjainkban. A bűnüldözési statisztikák alapján elmondható, hogy csökken a sikeres ingatlanbetörések száma. Ez nagymértékben köszönhető annak, hogy nagyobb figyelmet fordítunk személyük és értéktárgyaink megóvására. Egyre több ingatlanban kerül felszerelésre mozgásérzékelős riasztó.

Ez igaz a magán és a céges ingatlanokra is. Hazánkban még mind a mai napig a legelterjedtebb védelmi rendszer a mozgásérzékelős riasztó és csak ezt követi a kamerás megfigyelő.

A mozgásérzékelős riasztó legfőbb feladata a bűncselekmények megelőzése és az esetleges ingatlanbetörések jelzése. Illetve a betörő ingatlanban történő tevékenységének minél rövidebb ideig való tartózkodása.

Mozgásérzékelős riasztó kültéri-, beltéri védelemre

A behatolásjelző rendszer kiépítése történhet ingatlanon belül, vagy kívül. De akár a kettő kombinációja is kivitelezhető. Természetesen megbízható működés tekintetében még mindig a beltéri riasztórendszer alkalmazása javasolt.

Sokan a téves jelzések elkerülése érdekében csak beltéri védelem kialakítását eszközölik. Ez érthető is, hiszen a megbízható működésű, kevés téves jelzést produkáló kültéri mozgásérzékelők igen magas áron érhetőek el. A beltéri riasztórendszerek az ingatlan belső csapdaszerű védelmét látják el. Ez annyit jelent, hogy az érzékelők olyan helyekre kerülnek felszerelésre, ahol a behatoló mindenképp el halad.

A beltéri mozgásérzékelőknél már igen nagy választékkal állnak szolgálatunkra a kereskedések, szolgáltatók. A hagyományos infra érzékelők mellett így megtalálhatóak a speciális feladatokat ellátó mozgásérzékelők is. Ilyen lehet a kisállat védett, vagy függöny infra, mely csak egy bizonyos sávban lát. De általános a kombinált mozgásérzékelő is. (mozgás-, üvegtörés érzékelő).

Kültéri mozgásérzékelős riasztó kialakításánál már az ingatlanba való bejutás előtt jelezhet a rendszer. Ez történhet a tulajdonos mobiljára, vagy egy távfelügyeleti szolgáltató felé. Ilyenkor az ingatlan külső homlokzatára kerülnek felszerelésre az időjárás álló burkolattal ellátott érzékelők. De kültéri védelemről beszélünk olyankor is, amikor a kerítés vonalán kerül elhelyezésre infrasorompó rendszer.

Bármelyik mozgásérzékelős riasztó megoldást is válasszuk, érdemes azzal számolni, hogy a kültéri védelemnél még előfordulhatnak téves jelzések. Ezeket a téves jelzéseket okozhatják nagyobb testű, vagy repülő állatok, esetleg az érzékelő közelében található növényzet (bokor, fa).

Mozgásérzékelős riasztó különböző kiépítési móddal

A vezetékes kiépítés mellett mind gyakoribb a vezeték nélküli, azaz rádiós mozgásérzékelős riasztó kialakítás. Nagy előnye, hogy nincs szükség kábelezésre az ingatlanon belül, így esztétikusabb a kiépítése. Továbbá átalakítás, vagy költözés esetén gyorsan és könnyen mozgathatjuk a lakásriasztó rendszert.

Ma már elterjedt a hibrid mozgásérzékelős riasztó rendszer is. Itt a vezetékes riasztóközpontra rádiós érzékelők is kapcsolhatók. Ez a fajta megoldás költségmegtakarítást tesz lehetővé az ingatlantulajdonos számára.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’How motion detectors work ‘]