A közbiztonság javítása, a bűncselekmények megelőzése, illetve a főváros képének fejlesztése miatt egyre több helyen találhatóak már térfigyelő kamerák Budapesten is. Ezek a rendszerek jellemzően nagy felbontással rendelkező IP vagy HD-SDI kamerák, melyek hálózatba kötve a rendőrség felé jeleznek át. Pár éve még igen komoly viták folytak arról, hogy jogszerűen figyelik-e a közterületeket ezekkel a rendszerekkel. Természetesen találhatóak még olyan térfigyelő kamerák is, amelyek közintézmények homlokzati falán vannak, de ezek elhelyezéséhez is szükséges volt az engedélyek beszerzése.

Ám idővel egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy a térfigyelő kamerák Budapest területén nagymértékben visszaszorították azokat a bűncselekményeket, amelyeket magánszemélyek, illetve köz- és magánemberek tulajdonával szemben követtek el, legyen szó testi sértésről, vagy tulajdon rongálásról. Így elmondhatjuk, hogy jelenleg igenis van létjogosultsága ezeknek az eszközöknek, illetve a továbbra is romló országos szintű közbiztonságnak köszönhetően már nem csak Budapest területén van jogosultsága.

Az elmúlt pár évben ezért a térfigyelő kamerák Budapesten kívül is egyre több városban és községben került kiépítésre. Bár leginkább még mindig csak a közintézmények környékén találhatóak meg ezek a kamerák, melynek a legfőbb oka, a magas kivitelezési költség. Azonban a rohamos technikai fejlődésnek és a gyártók közötti versenynek köszönhetően évről-évre egyre inkább gyengülni látszanak a kamerák beszerzési ára, amivel egyenes arányban a kiépítési költségek is csökkennek.

Ebből kifolyólag már a magánszemélyek és cégek körében is egyre több helyen látható, hogy a saját ingatlanjukat, irodájukat és telephelyeket az elektronikus riasztóval történő védelem mellett, kamerás térfigyelő rendszerekkel egészítik ki. A biztonságtechnika piacán igen széles körben kínálnak olyan kültéri kamerákat, melyek alkalmasak az ingatlanok külső területének megfigyelésére. Ezekben az esetekben, mivel a legtöbbször nincs szükséges a több tíz méteres távolságból történő pontos arcfelismerésre a jelenleg piacon megtalálható analóg kamerarendszerek (800-1000TVsor felbontással rendelkezve) is megfelelő biztonságot nyújthatnak, amiket már megfizethető áron kínálnak a szolgáltatók. Természetesen azokban az esetekben, ahol a felhasználónak fontos a kiváló minőség és hajlandó erre egy picivel nagyobb összeget is áldozni, ugyan úgy elérhetőek azok az IP és HD-SDI kamerák is, amelyek már hosszú évtizedekre képesek ellátni a velük szemben támasztott követelményeket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy jogszabályilag még mindig korlátozva van az, hogy akár magánszemély, akár cégről legyen szó, csak és kizárólag a saját ingatlanjának területét figyelheti ezekkel a térfigyelő kamera rendszerekkel, a saját tulajdonú területen kívüli közterületet továbbra is csak hatósági engedéllyel figyelheti bárki is.