A vagyonvédelemben és biztonságtechnikában számtalan lehetőséget találhatunk arra, hogy otthonunkat, cégünket és egyéb ingatlanunkat megóvjuk valamilyen módon. Ez történhet mechanikus védelemmel (rácsok, biztonsági ajtók, biztonsági zárak) és történhet elektronikus védelemmel, mint riasztórendszerek, megfigyelő rendszerek. Természetesen a legtöbb esetben a mechanikus védelem már az ingatlan építése alkalmával megtörténik valamilyen formában, hiszen gondoskodunk a házunk nyaralónk kerítéssel történő elszigeteléséről, az ajtók és ablakok zárhatóságáról már a kiépítés alkalmával.

Tehát elmondható, hogy ösztönösen élünk a biztonságra való törekedésre már az otthonunkba, irodánkba történő beköltözés előtt. Azokat az értékeket, melyek könnyen mozgathatóak bárki által csak ezután az óvintézkedés után helyezzük el az ingatlanban. Azonban a kibővített védelemre, mint elektronikus védelem, ilyen például a lakásriasztó megfigyelő rendszerek gyakran már csak akkor gondolunk ha valami baj történik és túl vagyunk az első betörésen, illetéktelen behatoláson. Pedig napjainkban már erre is érdemes több figyelmet fordítani.

A bűnügyi statisztikák és felmérések szerint azokba az épületekbe, ahol semmilyen elektronikus védelmi berendezés (riasztórendszerek, megfigyelő rendszerek) nincs kialakítva gyakrabban történik betörés, hiszen itt sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a behatolót tetten érjék, vagy pedig bizonyító erővel szolgáló képi felvétel készüljön róla. Azonban a megfigyelő rendszerek által védett ingatlanba a betörő nagyobb kockázatot kell, hogy vállaljon így sokkal valószínűbb, hogy egy kevésbé védett ingatlant választ célpontjául.

Megfigyelő rendszerek

A megfigyelő rendszerek ma már olyan technológiával készülnek, ami lehetővé teszi, hogy akár egy teljesen sötétben készített éjszakai felvételnél is felismerhető képet biztosítsanak a behatolóról, legyen szó akár kültéri, akár beltéri megfigyelésről. Nem beszélve arról, hogy ma már a megfigyelő rendszerek kamerái rohamos változáson mentek keresztül, így már a magánszemélyek részére is elérhető és megfizethető áron megtalálhatóak azok a nagy felbontású kamerák (HD-TVI, AHD, HD-SDI, IP) melyek sokkal részletgazdagabb és élesebb képet nyújtanak akár már rögzített oldalon is, mint a kezdeti analóg rendszerek kamerái.

A megfigyelő rendszerek másik nagy előnye az elektronikus vagyonvédelmi rendszerek között, hogy lehetővé teszi a tulajdonos számára az ingatlanba történő távoli betekintést. Ez annyit jelent, hogy a rendszer internetre csatlakoztatva, akár okostelefonon, tableten, vagy távoli számítógépen keresztül egy erre készített applikáción, vagy szoftveren keresztül egyéni felhasználónévvel és jelszóval elérhetővé válik. Így az ingatlan tulajdonosa tartózkodjon bárhol is, bármily távol az otthonától, üzletétől, irodájától akkor is betekinthet a helyszínen zajló eseményekbe, amikor ép nem tud a színhelyen személyesen jelen lenni. Valamint a távoli betekintés lehetőségével a megfigyelő rendszerek esetén akár egy régebbi eseményt is visszanézhetünk.

A megfigyelő rendszerek kiépítésével egy sokkal optimálisabb biztonsági rendszert alakíthatunk ki értékeink, személyünk és családtagjaink védelmének megóvására.