A vagyonvédelemben és a biztonságtechnikában már számos megoldást találhatunk otthonunk, ingatlanunk vagy egyéb más tulajdonunk védelmére, többek között különböző kiépítési módozattal vásárolhatunk már személy és vagyonvédelemre elektronikus riasztórendszereket, de egyre sűrűbben találkozhatunk ingatlanoknál kiépített megfigyelő rendszer, megfigyelő kamera eszközökkel is.

Napjainkban már nem számít luxus védelemnek az ingatlanok külső vagy belső területén elhelyezett megfigyelő kamera, hiszen az egyre inkább csökkenő beszerzési árak lehetővé teszik, már nem csak cégek és közszolgálati intézmények számára ezen védelmi rendszer kialakítását, így egyre több magáningatlannál is megtalálható ez a biztonsági védelmi rendszer.

A megfigyelő kamera számos olyan előnyt rejt magában, amivel fokozható a biztonság. Ha már csak azt nézzük, önmagában egy kiépített megfigyelő rendszer is elrettentő hatással tud bírni. Hiszen azok az illetéktelen személyek, akik nem szeretnének túl nagy kockázatot vállalni, vagy csak épp hirtelen felindulásból követik el a bűncselekményt sokkal inkább részesítik előnyben azokat az ingatlanokat, ahol már kívülről a behatolás előtt is felmérhető, hogy nem rendelkeznek semmilyen védelmi megoldással. Ezzel szemben egy kültéri megfigyelő kamera már első ránézésre is nyilvánvalóvá teszi bárki számára, hogy az adott ingatlan védelmi rendszerrel van ellátva.

Továbbá ha valaki mégis behatol a megfigyelő rendszer által védett ingatlanba sokkal nagyobb eséllyel követi el azt a hibát, hogy az egyik kamera látómezejébe úgy sétál bele, hogy a rögzítési oldalon egy olyan felvétel készül róla, ami később egy bizonyítási eljárás folyamán kulcsfontosságú bizonyítékként szolgálhat a hatóságok részére az eljárás során.

Megfigyelő kamera rendszer távoli betekintéssel

Ma már a megfigyelő kamera esetén általános tendencia, hogy a rögzítő egységet internetes hálózaton keresztül a tulajdonos külön felhasználónévvel és jelszóval elérheti. Így akkor is betekinthet a teljes rendszerbe, ha épp nem tartózkodik a helyszínen, ma már az „okostechnológiának” köszönhetően ez a betekintés akár mobiltelefonon keresztül is történhet.

A megfigyelő rendszer távoli betekintésének egyetlen feltétele, hogy a kiépítés helyszínén internetes elérhetőséget és egy szabad kimenő portot biztosítsunk, ez lehet vezetékes, vagy mobil internet. Bár azt fontos megjegyezni, hogy jelenleg még hazánkban a mobil internetes rákötésnél egyedül a Telenor Hipernet szolgáltatása az, amely biztonsággal tudja nyújtani a megfigyelő kamera esetén a folyamatos, akadozás nélküli betekintést. Itt viszont számolni kell sajnos a továbbiakban azzal, hogy jelenleg még a Hipernet lefedettsége, még nem megoldott az egész ország területén. Ezért mielőtt ezt a megoldást választanánk, mindenképp érdemes tájékozódni ez ügyben a mobilszolgáltatónál.

A távoli betekintéssel a megfigyelő kamera lehetővé teszi, hogy egy fokozott biztonságot nyújtson a végfelhasználó tulajdonosnak. Ezáltal egy plusz megnyugvást ad a védelmi rendszer, hiszen bárhol is járjunk a világban lehetőségékünk adódik bármikor betekinteni az ingatlanunk körül történő eseményekbe.