Kamerák a személy és vagyon védelmének szolgálatában

Amikor vagyon és személy védelemről beszélünk, egyre gyakrabban nem csak az elektronikus riasztórendszer jut eszünkbe az ingatlan védelem esetén. Hiszen számtalan helyen találkozhatunk már biztonságtechnikai kamerák kiépített rendszereivel. A rohamos technikai fejlődésnek és a gyártók között megjelenő piaci helyzetszerzés versenyének köszönhetően, egyre inkább megjelennek a tökéletes felbontással (HD, Full HD) rendelkező eszközök, melyekhez már igen kedvező áron hozzájuthatnak akár a magánszemélyek is. A biztonságtechnikai kamerák számtalan védelmi lehetőséget rejtenek már magukban. Nem csak az elrettentő szerepük jelentős, hanem az elkövetett bűncselekmények alkalmával az elkövető személyének a felderítésében is segítséget nyújtanak.

Ma már a hagyományos analóg pár száz tévésor felbontással rendelkező kamerák helyett megtalálhatóak a részletgazdag, tűéles képet biztosító digitális kamerák. Ezek az eszközök jellemzően több 2-3 Mpixel felbontásuknak köszönhetően sokkal nagyobb területet képesek belátni, és egy-egy felvétel visszatekintésekor a kép kinagyítása alkalmával sem kell képkockázás miatt tartanunk.

Biztonsági kamerák fajtái

Kültéri megoldások:

– Magáningatlanok, nyaralók külső területének: udvar, kapubejáró és melléképületek környezetének megfigyelésére alkalmazható. Kültéren időjárás álló burkolattal, éjjellátó funkcióval ellátva szerezhetőek be ezek a védelmi eszközök. Az alacsonyabb, kedvező árfekvésben megtalálható 1500TVsor felbontással rendelkező analóg, és 1-2Mpx felbontású analóg-HD (AHD) kamerák tökéletes megoldást tudnak már nyújtani kisebb (5-15m) távolságokon belül.

– Cégek, telephelyek, műhelyek: Hasonlóan a magáningatlanok külső területéhez itt is az udvar, kapubejáró és parkoló, rakodórész megfigyelésére alkalmazzák legtöbbször ezeket az eszközöket. Itt már javasolt a közép és magasabb árfekvésű kamerák közül választani, melyek alkalmasak nagyobb távolságok megfigyelésére is, illetve a felbontásból adódóan (HD, full HD kamerák) sokkal részletgazdagabb a kép visszanézés és betekintés alkalmával. Akár gépjármű rendszám felismerésére is alkalmassá válik a kiépített rendszer.

– Térfigyelés, forgalom figyelés: Jellemzően ezeket a eszközöket már a települések közterületeinek a megfigyelésére, illetve autópályák, autóutak forgalmának a számlálására alkalmazzák. A magasabb árfekvésű speciális kamerákat alkalmazzák jellemzően ezekben az esetekben. Ilyen speciális kamera lehet, a több 10x-eres zoomolási lehetőséggel a kültéri speed dóm kamera.

Beltéri megoldások:

A kültéri kamerákkal ellentétben ezek a kamerák olyan helyen kerülnek felszerelésre, ahol védve vannak a külső időjárási viszonyokkal szemben. Külalakjukat tekintve diszkrétebb burkolattal rendelkeznek, általában félgömb alakú dóm burkolattal. Kedvelt védelmi eszköz kiskereskedelmi üzletekben, irodákban és olyan helyeken, ahol nagyobb az átmenő forgalom, mint például társasházak aulája, lépcsőháza.