A biztonság iránti igényünknek megfelelően mind gyakrabban találkozhatunk már bármelyik ingatlannál kialakított vagyonvédelmi rendszerrel. Ezek között talán a legelterjedtebb védelmi megoldás a lakásriasztók kialakítása, hiszen ma már nem létezik olyan ingatlan, ahol ne lehetne kialakítani valamilyen zárt elektronikus védelmi rendszert. A mechanikus védelem napjainkban már egyre kevésbé tűnik elegendő biztonságunk megőrzésére. A közbiztonság romlásával és mind inkább felbátorodott tolvajokkal, betörőkkel szemben fokozott védelem kiépítésére van szükség. Napjainkban ezért is van egyre inkább elterjedőben az elektronikus védelemnek számító lakásriasztók kiépítése otthonunkban, nyaralónkban és egyéb ingatlanjainkban.

Mivel nagyon ritkán találkozhatunk két egyforma lakással, amit azonos életvitelben laknak, vagy használnak nap mint nap, ezért tökéletesen egyforma lakásriasztók sem épülnek ki. Előfordulnak olyan esetek is, ahol a kiépített riasztó szinte semmi védelmet nem képes nyújtani és csak felesleges pénzkidobást jelentenek az ingatlan tulajdonosának. Természetesen ma már a technológiai fejlődésnek köszönhetően számtalan variáció áll rendelkezésre, mely lehetővé teszi egy ingatlan minél nagyobb védelmének kialakítását.

A lakásriasztók ahhoz, hogy egy ingatlannak minél nagyobb fokú védelmet biztosítson számtalan követelménynek kell megfelelnie. Egyrészt nem elhanyagolandó szempont, hogy a biztosítók által támasztott (MABISZ) követelményeknek maradéktalanul megfeleljenek, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy egy esetleges káresemény alkalmával a lakásbiztosításunk valóban fedezi és megtéríti az okozott károkat, vagy pedig a kiépítést végző cég, szolgáltató, illetve a felügyeleti szolgáltatást nyújtó szervezet vállal felelősséget a rendszer esetleges hibájából bekövetkezett káreseményért. Másrészt fontos az is, hogy ha már kiépítünk egy védelmi rendszert, akkor az minden esetben működőképes védelmet biztosítsunk számunkra, így ne csak akkor tudjanak működni a lakásriasztók, ha épp nem tartózkodunk a helyszínen, hanem akkor is, amikor ép otthon töltjük szeretteinkkel a szabadidőnket és valóban pihenés legyen az éjszakai alvásunk.

Ezért már a legtöbb esetben úgy kerülnek kiépítésre ezek a lakásriasztók, hogy akár otthon tartózkodva is védi a lakásban elhelyezett vagyontárgyakat és személyeket. Ehhez viszont fontos, hogy a kiépítés előtt pontosan felmérjük azt, hogy milyen igényeket is kell kielégíteni ezeknek a védelmi rendszereknek, figyelembe véve az ingatlan adottságait és az ingatlanban tartózkodó személyek, kisállatok napi szokásait.

A lakásriasztók különböző fajtái!

Ma már a lakásriasztók között számtalan megbízható típus megtalálható, csak egy párat megemlítve:

  • PARADOX (SPECTRA, EVO, MAGELLAN) kanadai gyártmányú minősített lakásriasztók. Ezen belül már megtalálhatóak, mind a vezetékes eszközök, mind pedig a vezeték nélküli (rádiós) eszközök, melyek lehetővé teszik a gyors, esztétikus védelmi megoldást.
  • PYRONIX (Matrix család) angol gyártmányú minősített lakásriasztók. Hasonlóan a Paradoxhoz szintén megtalálhatón mind vezetékes és vezeték nélküli eszközökkel.
  • DSC kanadai gyártmányú minősített lakásriasztók. Az előzőekhez hasonlóan itt is találhatunk rádiós és vezetékes eszközöket is ingatlanunk tökéletes védelmének kialakítására.
  • JABLOTRON (PROFI, OASIS, AZOR) cseh gyártmányú minősített lakásriasztók. A rádiós vezeték nélküli riasztók egyik ismert képviselője.