Kültéri IP kamera a tökéletes képi megfigyelésért

Ma már teljesen megszokott látványnak számít bármelyik ingatlannál a kültéri kamerás megfigyelőrendszer. Hiszen a biztonság egyre inkább igénnyé vált mindannyiunk számára. Kezdetekben ezek a biztonsági rendszerek még analóg kamerákkal épültek ki, azonban napjainkra már igen kedvező áron elérhetővé váltak a magasabb képminőségű és felbontással rendelkező kültéri IP kamera eszközei is.

A digitális megfigyelés első úttörő eszköze a kültéri IP kamera volt. Bár a kezdetekben ezek az eszközök még igen költséges áron voltak elérhetőek és a rendszer beüzemeléséhez is magasabb informatikai ismeretekre volt szükség, ma már igen kedvező és akciós árakon megtalálhatóak a vagyonvédelmi boltokban az IP megfigyelőrendszer eszközei.

Kültéri IP kamera előnyei

Amennyiben egy magas színvonalú, kiváló képi megjelenítést szeretnénk elérni ingatlanunk külső területének megfigyelésénél mindenképp érdemes már a HD és Full HD felbontású kamerák között keresgélni. A digitális kamerák megjelenésével már az ingatlanon kívüli távolabbi területeknél sem jelent problémát a tökéletes képi megjelenítés. A kültéri IP kamera esetén akár egy több méterre található személygépjármű rendszáma, vagy egy ember arca is könnyen leolvashatóvá és felismerhetővé válik.

A kültéri IP kamera másik nagy előnye megfigyelés alkalmával, hogy akár egy távolabbi képet visszatekintés alkalmával kinagyíthatunk anélkül, hogy a nagyított kép kikockázódna (kipixelesedne), hiszen a magas HD, vagy Full HD felbontásnak köszönhetően sokkal részletgazdagabb képet kapunk, valamint a digitális átjelzésnek köszönhetően ellentétben a hagyományos analóg kültéri kamerákkal itt már tömörítésből adódó veszteség sincs a képnél.

A kültéri IP kamera továbbá lehetőséget biztosít a tulajdonosok számára, hogy akár több helyszínen elhelyezett kamera esetén a képeket egyetlen hálózati szerveren összegyűjtse és tárolja. Természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy a kamerák kompatibilisek legyenek egymással.

Azonban, mint ahogy minden műszaki eszköznél a kültéri IP kamera esetén is vannak bizonyos hátrányok, melyről érdemes szót említeni és a rendszer kiépítése előtt alaposan átgondolni. Az IP technológiából adódóan számolni kell azzal, hogy ha nem különálló rögzítőegységre történik a felvételek rögzítése, hanem egy központi szerverre egy esetleges szolgáltatói (internet) leállás, vagy karbantartás esetén a helyszínen zajló események távoli betekintése, vagy rögzítése nem lehetséges. Amennyiben ezen időszak alatt bármilyen bűncselekmény történik a helyszínen nem fogunk rendelkezni semmilyen felvétellel, mely a hatóságoknak bizonyítékként szolgálhatna.

A másik hátránya még a kültéri IP kamera rendszernek a többi digitális megfigyelőkamerával szemben, hogy a visszanézés alkalmával a valós eseményekhez képest pár másodperces késedelemmel kell számolni a rögzítési oldalon.

A kültéri IP kamera kiépítése, csak úgy mint a beltéri kamera esetén informatikai ismereteket igényel, így ha egy ilyen rendszer kialakítása mellett döntünk, mindenképp érdemes szakember tanácsát és segítségét igénybe venni.