A vagyonvédelem fejlődésével együtt folyamatosan növekszik a védelmi rendszerek tárháza is. Ma már a kamerás megfigyelő rendszer egy teljesen szokványos védelmi megoldás lehet nem csak a közszférában és cégeknél, hanem egyre inkább elterjedt biztonsági megoldás a magánszemélyek körében is. Legyen szó kiegészítő védelemről egy lakásriasztó mellé, vagy pedig önálló megelőző védelmi rendszerről.

Pár éve még a magánszemélyek esetén, ha vagyonvédelemről, vagy biztonságtechnikai megoldásról beszéltünk, leginkább a mechanikus védelmi rendszerek, mint hevederzár, rács, biztonsági ajtó, lakat, valamint elektronikus védelem esetén a riasztórendszer volt az a megoldás, ami leginkább szóba jöhetett. Mivel a kamerás megfigyelő rendszer kiépítési költsége igen tetemes volt, köszönhetően a magas beszerzési áraknak és a kiépítéshez szükséges szaktudás hiányának a telepítéssel foglalkozó cégek megtehették, hogy drágán értékesítsék a végfelhasználók részére.

Kamerás megfigyelő rendszer főbb jellemzői

A kamerás megfigyelő rendszer elsősorban a bűnmegelőzésben, és a bűncselekmények felderítésében játszik fontos szerepet. Hiszen a megfigyelt területen történt események rögzítése és tárolása az elsődleges feladata ennek a rendszernek, legyen szó akár kültéri, akár beltéri megfigyelésről. Ma már szinte ezeknél a rendszereknél alapfeltételnek számít az éjjellátási funkció, amivel lehetősége nyílik a tulajdonosnak akár sötétben is plusz megvilágítás nélkül rögzítenie a területen történő eseményeket. A másik fontos alapkövetelmény lehet a kamerás megfigyelő rendszer esetén a távoli elérés, amit vagy az IP alapú rendszer biztosít a végfelhasználóknak, vagy pedig analóg, esetleg HD-SDI rendszer esetén a rögzítő egységbe épített LAN (hálózati) modul, melyen keresztül internetre csatlakoztatva a rendszert lehetőség adódik arra, hogy a világ bármely pontjáról, bármikor betekinthessen a kiépítésre került rendszer felvételeibe, vagy korábbi már rögzítésre került eseményt visszanézzen.

A kamerás megfigyelő rendszer többféleképpen is tipizálható. Az egyik a kiépítés módozata szerint, ami történhet kültéren, vagy beltéren.

  • Kültéri kamerás megfigyelő rendszer: ebben az esetben speciális védőburkolattal kialakított kamerák kerülnek felszerelésre a védendő objektum területen. Ezek a burkolatok IP védelemmel vannak ellátva, mely lehetővé teszi, hogy maga a kamera meghibásodás nélkül képes legyen működni akár szélsőséges időjárási viszonyok mellett is. Nem történhet károsodás abban az esetben sem, ha folyamatos magas hősugárzású napfénynek, vagy pedig szakadó esőnek vannak kitéve maguk az eszközök.
  • Beltéri kamerás megfigyelő rendszer: sokkal inkább az esztétikai kivitelre van fektetve a hangsúly, mint az időjárási viszonyoknak. Mivel ezek a kamerák beltéren kerülnek elhelyezésre, így nem elsődleges szempont a víz és por állósága a burkolatnak. Viszont fontos, hogy a belső összhangot és dizájnt ne rombolja a kamera kinézete és minél inkább beleolvadjon a belső berendezések összképébe.

Kamerás megfigyelő rendszer felbontási minőség szerint

Analóg kamerás megfigyelő rendszer: Régebbi, hagyományos megfigyelésen alapuló rendszer, ebben az esetben a jeltovábbítás a kamerák és a rögzítő között analóg módon történik. Még mindig a legköltséghatékonyabb megoldás, de kép minőségben épp a felbontás miatt egyre inkább kezd elavulni ez a kiépítési forma. Jelenleg ezeknél a rendszereknél a rögzítő oldalon az elérhető legmagasabb felbontás nem haladja meg a 960H, azaz 960×576 képpont arányt. Ezért akár tökéletes élőkép mellett is némileg rosszabb minőségű rögzített kép érhető el.

IP kamerás megfigyelő rendszer: Legnagyobb előnye az analóg rendszerekkel szemben, hogy felbontás tekintetében akár már az 5 Mpx felbontást is képes elérni, így egyetlen kamerával akár egy nagyobb területen részletgazdag felvételeket tud biztosítani a rendszer. Ezáltal egy HD, vagy FULL-HD minőségű felvételeket kap a tulajdonos. Árfekvés tekintetében a középkategóriás rendszerek között helyezkedik el.

HD-SDI kamerás megfigyelő rendszer: Ma az egyik legjobb minőséget képviseli ez a kamerás rendszer. Hasonlóan az IP rendszerhez ezek a kamerák is HD és Full-HD felbontással rendelkeznek, illetve maga a rögzítő egységen tárolt felvételek is azonos minőséggel rögzítenek. Nagy előnye viszont a könnyű és gyors kiépítési lehetőség, mivel különösebb informatikai ismeretekre nincs szükség a kiépítéshez.