CCD kamera a megfigyelőkamerák valódi szeme!

A vagyonvédelmi megfigyelő kamerák esetében elmondható, hogy akár az analóg kamera, akár az IP kamera esetén a CCD kamera érzékelő chip teszi lehetővé, hogy a kamera objektíve által látott képeket a rögzítő, vagy a megjelenítő oldalán mi is a saját szemünkkel érzékelhessük. A digitális korszak kezdetével a filmtekercsek helyét az elektronikus képérzékelők vették át, mellyel robbanásszerűen elindult a vagyonvédelmi megfigyelőrendszerek gyártása is. Később már egyre többen alkalmazták akár önálló védelmi megoldásként, akár riasztórendszer mellé, kiegészítő védelemként.

A CCD kamera

A CCD kamera alapját, az érzékelőt 1969-ben a Bell Laboratóriumban fejlesztették ki, működtetésének lényege, hogy adott jel hatására, a bemeneti oldalon lévő töltéseket mozgásba hozza és a kimeneti oldal felé lépteti. 1970-re kiderült, hogy nem csak elektromos részecskékkel lehet feltölteni ezeket a modulokat, hanem a fény fotonjával is, mely által lehetővé vált folyamatos, mozgó kép továbbítása egy másik eszköz felé.

A CCD kamera feladata, hogy a felszerelésre került kamera előtti területen látható „fényt/képet” a kamera objektívén keresztül digitális jelé alakítsa és ezt a jelet a rögzítő vagy a visszanézés helyén lévő megjelenítőn ismét képpé alakítsa. Felhasználás tekintetében, nem csak a vagyonvédelemben alkalmazzák ezt a CCD technológiát, hanem a csillagászatban, fényképészetben, orvosi diagnosztikában is. A technológia széleskörű felhasználása miatt ezeknél a felhasználási területeknél csak a részletekben lehet eltérés, működési elvük mégis ugyanaz.

A CCD kamera esetén tulajdonképpen a CCD egy angol rövidítést takar. (Charge-Coupled Device)
töltéscsatolt eszköz. Ez a kis alkatrész, egy elektronikus eszköz, mely egy analóg léptető áramkör, feladata az elektronikus töltések továbbítása mátrix elv alapján. Az objektíven keresztül maga a fény kockákra felbontva kerül be az érzékelőbe, ezeket pozitív töltéssel feltöltve csomagokká alakítja és az elektromos feszültség léptetésével a csomagot a kivezető oldal felé mozgatva digitális jelként továbbítja a jelfeldolgozó felé. Valójában ez a CCD kamera működésének az alapja, melyről a nevét is kapta.

A CCD kamera legelső elődje a Kodak cég digitális fényképezőgépe volt, melynek legyártására 1975-ben kezdtek hozzá, a legelső prototípus 3,6 kg-os volt és része volt egy filmfelvevő, 16 db ceruzaelem és rengeteg analóg és digitális áramkör, a CCD képérzékelő mellett. Feltalálója Steven Sasson a fejlesztéséért 2010 novemberében átvehette az akkori amerikai elnöktől a Technológiai és Innovációs felfedezésekért járó nemzeti érdemrendet.