Kamerák, melyek nagy segítséget nyújthatnak az éleslátásban

Életünk folyamán sok olyan dolog van, amit nem láthattunk, de jó lett volna látni. Ahol nem tudtunk ott lenni, de jó lett volna tudni, hogy mi történt. Megvédeni sem tudjuk sokszor, amit szeretnénk, mert épp nem vagyunk ott, nem látjuk, esetleg nem tudunk mi mást tenni. A kamerák ilyen esetben nagy segítségünkre lehetnek és már elérhető, kivitelezhető áron telepíthetőek részünkre, hogy rögzítsék, amit rögzítenie kell.

Segítségünkre lehetnek a kamerák kisebb és nagyobb területek megfigyelésére. Olyan helyszíneken ahol nincs lehetőség áramforrást adni, ott sajnos nem építhetőek ki megfigyelő rendszerek, mert áramforrásra mindenképpen szükségük van, enélkül működni csak időlegesen tudnak akkumulátorról.

A régi fekete-fehér kamerákkal szemben ma már nagyon nagy teljesítményű, akár HD vagy Full HD megfigyelő eszközök is vannak. A teljesen egyszerű hagyományos analóg kamerák is a régiekhez képest szinte már csúcsteljesítménynek számíthatnak.

Kamerák fajtái

Az analóg kamerák, amik az alsó és középkategóriás árfekvésű biztonsági rendszerek csoportjába tartoznak, ma már minimum 1500 TV sorral rendelkeznek, de már 1,3 Mpx képet, 70 fokos látószöggel biztosítanak.

Az analóg-HD (AHD) kamerák már, mint ahogy a nevében is szerepel HD, azaz 1,3Mpx felbontásra képesek és 10-15 métert tudnak belátni, viszont már jobb tudással és technikával rendelkeznek a hagyományos analóg kameránál. Egy AHD kamera esetében már szinte tökéletes felbontást kaphatunk a felvételek visszanézésekor is. Igy az analóg kamera árán, már egy HD felbontású megfigyelőrendszert kaphatunk.

AHD kamerák esetében a 2,8-12 mm vario objektívvel rendelkezők, már képesek egy pénztárban lévő bankjegy megfigyelésére is. Analóg HD kamerák esetén a jelátvitel egy speciális chippen keresztül történik tömörítés nélkül (ami okozhatja a a képromlást), egy erre alkalmas speciális rögzítő egység felé, ami rögzíti az objektív előtti történéseket.

IP kamerák már a prémium kategóriás, teljes Full HD minőséggel rendelkező rendszerek közé sorolható, ami 2 Mpx (1080p) felbontásra képes. Az IP kamerák vario objektívvel 23 foktól egészen 96 fokig állíthatóak látószögüket tekintve. IP kamerák esetén a rögzített felvétel és az élő kép között semmilyen eltérés nincs, a kép valós, színhű képet mutat minden esetben. A nagyítás pixelesedés nélkül lehetséges. Az IP kamerák teljes mértékben alkalmasak már pénztárfigyelésre és rendszám felismerésre.

A HD-SDI és HD-TVI kamerák is a csúcskategóriás, Full HD minőséggel 2 Mpixel képfelbontással rendelkező kamerák csoportjába tartoznak. Élőkép visszanézésnél nincs késleltetés, így azonnali képet tud mutatni és egy hálózati hiba esetén is teljes mértékben biztosítva van a kamera előtt zajló esemény rögzítése.

Érdemes és fontos tudni, hogy mindegyik kamera éjszakai módban csak 10-15 métert képes belátni. Ennek növelése érdekében érdemes plusz fényforrást felszerelni, ami akár lehet egy mozgásérzékelős reflektor vagy egy plusz külső lámpatest.