A vagyonvédelem területén mind inkább elterjednek az elektromos ingatlan riasztórendszerek mellett a biztonsági megfigyelő kamerák is. Már nem csak kis boltokban, ipari területeken és irodaházaknál láthatunk megfigyelőrendszereket, hanem magáningatlanok, társasházak külső vagy belső védelmére is egyre gyakrabban kerül kialakításra biztonsági kamera szerelés.

Kamera szerelés

A kamera szerelés akár történhet saját magunk által is, amennyiben érzünk kellő affinitást és műszaki érzéket, vagy szakember (vagyonvédelmi szerelő) által. Amit a biztonsági kamera szerelés előtt azonban fontos és érdemes mérlegelni, hogy ezek a megfigyelő rendszerek, bár egyre kedvezőbb áron elérhetőek már a kereskedelemben, de mindenképpen egy magasabb pénzügyi beruházást jelenthetnek. Legyen szó akár üzleti ingatlannál történő felhasználásról, vagy magáningatlan védelméről.

Már a kamera szerelés előtt érdemes meghatározni, azon elképzeléseket és igényeket, amit később a megfigyelőrendszerrel szemben szeretnénk támasztani, hiszen nem biztos, hogy egy adott kamera el tudja majd látni a későbbiek folyamán azt a feladatot, amit elvárunk tőle. Ebben az esetben könnyen előfordulhat, hogy házi (szereld magad) kiépítés alkalmával nem a megfelelő eszközökkel lesz a rendszer szerelve.

Ilyen kérdések lehetnek kamera szerelés előtt a következők:

  • Mekkora távolságra kell, hogy ellásson a kamera?
  • Milyen elsődleges feladatot kell ellátnia a rendszernek? Kereskedelemben használatos kamerák esetén például, pénztár-kassza figyelés, áru-, raktár készlet szemmel tartása, vagy csak vendégkör és áru mozgás. Magáningatlan esetén rejtett feladatok ellátása (bébiszitter, háztartási alkalmazott megfigyelése), családtag biztonságának távoli nyomon követése, külső udvar, bejárat és kinti tárgyak (autó, kerti kisgépek) megfigyelése.
  • Fényviszonyok tekintetében, mennyire fontos az éjszakai megvilágítás és látás? Kültéren a nagyobb infraled darabszámmal rendelkező kamerák sokkal értékelhetőbb képet tudnak biztosítani akár teljes sötétségben is. Valamint kültéri használatnál, minél több növényzet van az infra előtt, annál nagyobb a láthatatlan természetes fény visszaverődése a kamera felé. Ugyanez érvényes beltéri használat esetén a világos falakra is.
  • Milyen nagyságú területet szeretnénk megfigyelni a kamerával, mekkora látószöggel? A kamera szerelés alkalmával nagymértékben befolyásolhatja a szükséges eszköz darabszámot a megfelelő méretű objektív kiválasztása. Könnyen előfordulhat, ha egy nagyobb területet szeretnénk közelről megfigyelni akkor a vario objektíves kamera választásával eszközt spórolhatunk, amivel pedig a költségeket tudjuk csökkenteni.

A vagyonvédelmi kamera szerelés másik lehetősége, amikor egy erre szakosodott szolgáltatót, vagy szakembert bízunk meg azzal, hogy tervezze meg és alakítsa ki biztonsági rendszerünket a kívánt ingatlannál elképzelésünk és igényeink alapján.

Természetesen ebben az esetben némileg magasabb beruházást igényel anyagilag a védelmi rendszer, mivel itt az anyagköltségen kívül a kamera szerelés munkadíjával is számolnunk kell.

Amit viszont kevesen kalkulálnak már bele, hogy a házilag kiépített rendszer esetén a szolgáltatóval szemben kiskereskedelmi áron kell megvásárolnunk, és ha szerelésből adódóan bármilyen apró kis hibát is vétünk könnyen veszthetjük az eszköz garanciáját.