IP kamera nagy felbontással a távoli betekintésért

A kamerás megfigyelőrendszerek területén egyre népszerűbbek a nagy felbontású digitális eszközök. A digitális megfigyelőknél úttörő szerepet töltött be az IP kamera. Ez volt az első olyan nagy felbontással rendelkező biztonsági megfigyelő, mely már lehetővé tette a részletgazdag térfigyelést.

Az analóg biztonsági kamerák után nagy lépésnek számított a digitálisra történő átállás. Hiszen itt már olyan felvételeket nézhettünk vissza, melyeknél nem kellett tartani képkockásodástól. Nagyobb területet, élesebb képpel nézhettünk. Ezért is számított újdonságnak pár éve az IP kamera piacra kerülése.

IP kamera biztonsági rendszerek

Az IP kamera rendszerek pár éve kezdtek igazán elterjedni a biztonságtechnikában. Mivel az analóg kamerákat először az IP rendszerek tudták felváltani. Nagy előnye a tökéletes képi felbontás, gyors telepíthetőség és széleskörű felhasználási lehetőség. A 600-700 Tv sor felbontással rendelkező megfigyelők után jelentős előrelépésnek számított a több 1-2 megapixeles IP kamera. Látványos és érzékelhető különbség volt a két rendszer rögzített felvételei között. Ez a különbség bár árban is megmutatkozott, de egy hosszútávra tervezett megfigyelőnél mindenképp megérte beruházni. Nem beszélve arról, hogy az IP kamera esetén már lehetőség adódott, hogy nagyobb távolságokat áthidaljunk.

Az IP technológiának köszönhetően a felhasználóknak elérhetővé vált, hogy több területen elhelyezve kamerákat egy szerveren tárolják a felvételeket. Persze ehhez elengedhetetlen a hálózati összeköttetés. A hálózatba kötött biztonsági IP kamera interneten keresztül a beprogramozott szerverre tölti fel az adatokat. Lehetőség van arra is, hogy különálló rögzítő nélkül az adott kamera ip címét böngészőbe beírva elérjük a megfigyelt területet.

Full Hd IP kamera

Ma már a kezdeti 1-2 Megapixeles kamerákat egyre inkább felváltják a Full HD minőségű 3-4 Megapixeles kamerák. Bár azért fontos megjegyezni, ahhoz hogy ezeket a magas felbontásokat visszanézés oldalán is érvényesíthessük a megjelenítőnek is magas felbontással kell rendelkezni. Nem elég a kamera oldali 4 Megapixeles felbontás, ha a monitorunk, vagy TV készülékünk nem rendelkezik megfelelő képfelbontási mérettel.

Ahogyan minden „úttörő” dolognak a digitális IP kamera eszköznek is vannak azért hátulütői. Egy ilyen biztonsági megfigyelőrendszer kiépítése mindenképp igényel informatikai ismereteket. Tehát nem elegendő felszerelni a kamerákat, a megfelelő működéshez programoznunk is kell a rendszert. Egy régi analóg kamerarendszer cseréje esetén figyelembe kell venni az előző rendszer kábelezését is. Ha a régi rendszer koax kábellel lett szerelvényezve az IP kamera esetén ezt nem tudjuk felhasználni. Ezek a rendszerek csak hálózati kábelen (UTP, FTP) keresztül képesek videójelet továbbítani.

Másik hátránya lehet a nem valósidejű jeltovábbítás. Ezeknél a rendszereknél visszanézés és betekintés esetén számolni kell pár másodperces késéssel a valós eseményekhez képest.