A mind több helyen kiépítésre kerülő biztonsági kamerák között egyre nagyobb számban találkozhatunk már a modern, tökéletes kép visszaadást biztosító HD és full HD felbontással rendelkező digitális kamerákkal. A digitális megfigyelőrendszerek úttörője a pár éve piacra került IP kamera volt, mely a kezdeti magas árak után a technológia fejlesztéseknek és a piaci versenynek köszönhetően napjainkra már igen kedvezően alakult. Jelenleg az IP kamera ár alig magasabb mint a hagyományos analóg megfigyelőrendszerek ára. Így egyre kisebb anyagi ráfordítással és kedvező ajánlatokkal szerezhető már be ez a típusú digitális megfigyelő.

Az IP kamera, bár számos hasonló vagy jobb tudással rendelkező digitális HD, full HD felbontású kamerát találhatunk már a biztonságtechnikában jelenleg is igen kedvelt vagyonvédelmi termék a végfelhasználók körében. Köszönhetően a régebb óta tartó ismertségének és elterjedtségének. Igazából az IP biztonsági kamera olyan, mint egy önálló vagyonvédelmi rendszer, mivel maga a kamera is rendelkezik saját menüvel és saját IP címmel. Az IP kamera ár kedvező csomagajánlatokkal már a legtöbb vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtó cégnél elérhető.

IP kamera ár

Ellentétben a hagyományos analóg biztonsági kamerákkal, amelyeknél a felvételek (legyen az képi, vagy hang) rögzítéséhez mindenképpen szükséges a helyszínen egy hardver egység elhelyezésére, az IP kamera esetén ez már akár távoli helyen fizikálisan meglévő szerverre is történhet. Egyedüli feltétele, hogy a kiépítés helyén internetes szolgáltatás biztosítva legyen a megfigyelőrendszernek. Azonban érdemes tudni, hogy bár egyre kedvezőbb az IP kamera ár, de van hátránya is ennek a fajta kiépítési módnak. Amennyiben az internetes szolgáltatásban kiesés történik, akár a szolgáltató részéről, akár egy esetleges áramszünet esetén a kamerák által megfigyelt területen zajló események továbbítása és rögzítése nem lehetséges. Hacsak magába a kamerában nincs beépítve egy külön tároló (SD kártya).

Gyakran tévesen jelenik meg a köztudatban az IP kamera, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ezeknek az eszközöknek nem szükséges a kiépítéséhez kábelezés. Természetesen itt is, csakúgy mint a többi biztonsági kameránál a WIFI kameráknál is szükség van tápellátásra és a jeltovábbításhoz vezetékre, még akkor is, ha ez minimális kábelezéssel és egy fali csatlakozóval megoldható. A kereskedelemben találhatunk azonban olyan WIFI eszközöket, melyeknél minimális vezetékezés szükséges. A WIFI IP kamera ár ezért némileg még magasabb, mint a vezetékes kiépítést igénylő eszközöké.

Az IP kamerás biztonsági megfigyelőrendszernél ma már elmondható, hogy telepítésével hosszú évekre biztosított a helyszíni megfigyelés, legyen szó akár kültérről vagy beltérről, esetleg a kettő kombinációjáról köszönhetően a magas képfelbontásnak.

Az IP kamera ár ma már közel sem olyan magas, mint néhány évvel ezelőtt, hiszen a HD és full HD felbontással rendelkező más típusú biztonsági megfigyelők megjelenésével itt is kénytelenek voltak a gyártók alkalmazkodni a piachoz. Az IP kamera ár csomag ajánlatokban a kereskedelemben és kiépítést végző szolgáltatóknál még kedvezőbb feltételekkel elérhető.