Full HD kamerák a korszerű és megbízható védelmi rendszerek

A kamerás megfigyelőrendszerek kedvelt és mindinkább elterjedt védelmi megoldásnak számítanak a személy és vagyonvédelemben, hiszen minőségi, olykor már tökéletes minőségben és kedvező áron beszerezhetőek kiépítéssel együtt. Napjainkban a hagyományos analóg pár száz tévésor felbontással rendelkező kamerák helyett, már megtalálhatóak a részletgazdag, tűéles képet biztosító digitális megfigyelő eszközök. Ezek a Full HD kamerák jellemzően 2-3 Mpixel felbontásuknak köszönhetően sokkal nagyobb területet képesek látni, valamint a felvételek visszanézésekor nem kell pixelesedéstől tartani, még a kép nagyítása, zoomolása alkalmával sem.

Az egyre inkább közkedvelt HD és Full HD kamerák kedvező kiépítési és beszerzési ára miatt a hagyományos analóg megfigyelőrendszerek mindinkább kiszorulnak a vagyonvédelmi piacról. A Full HD kamerák árcsökkenése köszönhető a gyors technika fejlesztéseknek és a gyártók piacszerző versenyének. Ezért ma már a biztonságtechnika nem csak a cégeknek nyújt lehetőséget egy tökéletes képi megfigyelésre, hanem a magánszemélyeknek is, hogy minél fejlettebb technikai eszközökkel védhessék és figyelhessék meg ingatlanjukat.

Full HD kamerák jellemzői

A Full HD megnevezés nem az megfigyelő eszközök típusát jelenti, hiszen ezek lehetnek AHD, IP, vagy HD-SDI kamerák is. A megnevezés a kamerák képfelbontását jelöli. Full HD-ról akkor beszélünk, ha a kamerák felbontása eléri a 1080p (1920×1080 pixel) azaz több megapixel képfelbontást. Laikusként könnyen esünk abba a hibába, hogy már a 1080i felbontással rendelkező megfigyelő eszközöket is a Full HD kamerák közé soroljuk, azonban érdemes tudni, hogy ezek a kamerák váltott soros felbontással rendelkeznek. Ez annyit takar, hogy egy időben csak a páratlan, vagy páros sorokat helyezi a képernyőre /monitorra a kamera által továbbított képből a rendszer, ebből kifolyólag a valósidejű kép két részben kerül megjelenítésre (bár ez olyan gyorsan történik, hogy szabad szemmel nem érzékelhető), ennek a kamerának a pixel felbontása nem éri el a Full HD felbontást, csak az 1920×540 pixelt.

FULL HD kamerák típus szerint

  • HD-IP full HD kamerák: Minden egyes IP megfigyelő eszköz mely legalább 2 Mpx felbontással rendelkezik képes már a Full HD felbontású képtovábbításra és rögzítésre.
    AHD full HD kamerák: Az analóg és HD kamera keresztezéséből született legújabb fejlesztéseknek köszönhető megfigyelőrendszer eszköz. Költséghatékony, minőségi megfigyelésre nyújt lehetőséget a végfelhasználóknak.
  • HD-SDI full HD kamerák: A HD-SDI technológiával szerelt megfigyelőkameráknál már kizárólag csak Full HD felbontású eszközökkel kerülnek kiépítésre a biztonsági rendszerek.
  • HD-CVI kamerák: hasonlóan a HD-SDI megfigyelőhöz, már ezek az eszközök is Full HD felbontással rendelkeznek, a biztonsági rendszer annyiban különbözik a HD-SDI kamerákhoz képest, hogy egy kiépített rendszer esetén a kamerák nagyobb távolságban képesek jelet továbbítani a rögzítő felé.

Összefoglalva a Full HD kamerák legnagyobb előnye a nagyfelbontásban rejlik, hiszen egy ilyen biztonsági rendszerrel ugyanazt a területet megfigyelve sokkal nagyobb részletességgel és pontossággal tudunk szemmel tartani.