Jelenleg ha ingatlanunk és személy, valamint vagyontárgyaink védelmében gondolkodunk nem feltétlenül csak a riasztórendszer az, ami lehetőséget nyújt ennek a problémának a megoldására.
A technikai fejlődésnek és a gyártók árversenyének köszönhetően már igen kedvező áron építtethetünk ki, akár magánszemélyként is IP biztonsági kamera rendszereket.

A biztonsági kamera rendszereknél két fő csoportot említhetünk meg!

– Analóg rendszer: a hagyományos analóg kamerák bár már egyre inkább kiszorulni látszanak de még mindig közkedvelt védelmi kiegészítő megoldásnak számítanak, hiszen alacsony és középkategóriás kiépítési költségük miatt magánszemélyek is előszeretettel vásárolják meg ingatlanjuk megfigyelése céljából. Felbontás tekintetében jellemzően a 700-800 Tv sor felbontással rendelkező kültéri vagy beltéri éjjellátásra is alkalmas kamerák kerülnek felszerelésre ezekben az esetekben. De egyre több helyen lehet már a hagyományos analóg kamerák között is kedvező, vagy akciós áron olyan megfigyelésre alkalmas kamerákat találni ami akár már Mpx (1000-1200 TV sor) felbontással rendelkeznek.

Működés tekintetében azért is nevezzük ezeket a kamerákat hagyományos analóg rendszernek, mert a rögzítő és a biztonsági kamera között a jeltovábbítás analóg módon történik. Ez okozhat némi képromlást visszatekintés alkalmával, mivel ebben az esetben a kép továbbítás adat tömörítéssel történik. Viszont minél erősebb, részletesebb a kamera felbontása annál jobb képet kaphatunk a rögzítési oldalon is.

– Digitális rendszer: pár évvel ezelőtt kezdett elterjedni a hagyományosnál sokkal részletgazdagabb és élesebb képet nyújtó digitális biztonsági kamera rendszer kiépítése hazánkban. Ezek a rendszerek már IP vagy HD-SDI kültéri vagy beltéri kamerákat tartalmaznak, melyek akár már az 1Mpx-től az 5 Mpx felbontással is rendelkeznek. Másik nagy előnye, hogy a jelátvitel is már digitálisan történik, így a képminőség romlása nélkül tekinthető vissza egy-egy felvétel a rögzítési oldalon. Mivel ezek a biztonsági kamerák már HD (720p), vagy FULL-HD felbontással (1080i) rendelkeznek, ezért akár hosszú évekre megoldhatóvá válik egy ingatlan tökéletes védelme anélkül, hogy pár éven belül cserélnünk kellene a felszerelt eszközöket. Bár még árfekvésben egy magasabb kategóriát képviselnek, de hosszútávon kifizetődőbb az egyszeri magasabb összeget rááldozni a védelemre, mint később ismét egy nagyobb összeget rááldozni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek az IP biztonsági kamera rendszerek csakúgy mint a hagyományos és HD-SDI rendszerek alkalmasak arra, hogy akár távoli betekintéssel akkor is nyomon követhessük az eseményeket, ha ép nem tartózkodunk a helyszínen!