Pár éve a biztonsági megfigyelőrendszerek csak nappal, vagy plusz megvilágítás mellett tudtak felvételeket biztosítani a tulajdonosok számára. Ezzel adott szemszögből csak részleges védelmet tudtak biztosítani. Ezen probléma megoldására szükséges volt, hogy a gyártók tovább fejlesszék a kamerákat a nagyobb védelem érdekében. Amivel később az éjszakai biztonság is megvalósítható. Ma már ebben nyújt segítséget a biztonsági kamera eszközökhöz épített infra led megvilágítás.

Infra led mint fényforrás alkalmazása

Az infra led megoldást a haditechnikában alkalmazták először. Amit később további területeken is előszeretettel emeltek át a fejlesztők. Ilyen területek a fényképezés, orvostechnikai eszközök, biztonságtechnikai megoldások és mező- és vadgazdálkodások. Az infra led az infra elv alapján a természetes környezetben megtalálható emberi szemmel láthatatlan fényforrásokat használja fel. Módot biztosítva arra, hogy akár éjjel, vagy sötét helyeken is képesek legyen a megfigyelő személyeket, tereptárgyakat figyelni. Ezáltal jelentősen növelhető a biztonsági megfigyelők hatásfoka és jogosultsága a vagyonvédelemben.

Ma már kevés olyan ingatlan van, ahol valamilyen módon ne épült volna ki elektronikus biztonsági berendezés. Napjainkra szinte alapfelszereltség már egy ingatlannál a vagyonvédelmi rendszer. Bár még inkább a riasztóberendezések a jellemzőbb védelmi rendszerek, de egyre több helyen találkozhatunk kamerás megfigyelőkkel is. A megfigyelő kameráknál lényeges szempont, hogy este vagy sötétben is gondoskodjanak az ingatlanban lévő személyek és értékek védelméről. Így egyre több ingatlannál kerül kiépítésre infra led megvilágítással felszerelt biztonsági kamera.

Természetes elvárás lett egy kiválóan üzemelő kamerarendszernél, hogy ne csak világosban rögzítse az eseményeket. Eleinte ennek a problémának a kiküszöbölésére segéd fényt használtak a tulajdonosok. Később világossá vált, hogy ennek a megoldásnak is vannak hátrányai. Részint feltűnőbb a rendszer jelenléte, még ha olykor ez nem is annyira hátrány. Másrészt ami már nagyobb problémát jelent, hogy költségesebb az üzemeltetése. Hiszen a plusz áramfogyasztás jelentős kiadásokat okozhat. Nem beszélve arról, hogy a hagyományos izzók élettartama is rövidebb, mint az infra led eszközöké.

Infra led megvilágítású biztonsági kamerák

A biztonságtechnikában számtalan típusú kamera közül választhatunk. Az infra led eszközzel szerelt kamerák között is találhatunk olcsóbbat és drágábbat. Amire érdemes figyelni, hogy az olcsóbb kameráknál előfordulhat, hogy szűrő nélkül kerülnek forgalomba. Bár ezek is alkalmasak éjszakai működésre, de előfordulhat, hogy a szűrő hiánya miatt nem lesz tökéletes a nappali képe. Mivel az infra szűrő gondoskodik a tökéletes szín-visszaadású nappali megfigyelésről.

A némileg költségesebb de minőségben lényeges jobb kamerák már rendelkeznek ezzel a szűrővel. Így nappal is színhelyes, élethű színes felvételeket nyújt, éjszaka pedig átvált tökéletes fekete-fehérre. Itt egy szürkület érzékelő mozgatja a szűrőt az infra led előtt. Amikor az érzékelő bekapcsol egy halk kattanást hallhatunk.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’IR LED CCTV’]