Infra kamera a vagyon védelmének szolgálatában

Az infra kamera, mint megannyi más elektronikai fejlesztés a hadiipar technikai fejlesztésének köszönhető. Felhasználásuk tekintetében ma már igen széles körben használják ezt a speciális sötétben látásra alkalmas kamerát. Bár mint, ahogy azt előzőleg is említettük kialakítása a hadiiparban vált először szükségessé, de mára már mint a csillagászatban, mint az orvostudományban és nem utolsósorban a vagyonvédelemben, biztonságtechnikában is igen komoly szolgáltatást képes nyújtani ez az éjjel, sötétben is felismerhető képet biztosító speciális megvilágítással rendelkező infra kamera eszköz.

Az infra kamera lényege pont abból adódik, hogy akkor is kapjunk látható képet, mikor a körülmények az emberi szem számára nem teszik lehetővé, hogy bizonyos területeket megfigyeljünk, vagy meglássuk a részleteket.

A normál hagyományos infra megvilágítás nélküli kamerák esetén egy esti vagy éjjeli megfigyelés alkalmával csak annyit láthatunk és csak arról kaphatunk képet, amit egyébként szabad szemmel is látnánk plusz megvilágítás nélkül. Azaz elmondhatjuk, hogy egy sötét folton kívül nagyjából nem hogy felismerhető képet nem kapnánk, hanem még bizonyos távolságon kívül, ami jó esetben 0,5 -1 m még csak alakokat sem lennénk képesek felismerni, legyen szó akár emberről, akár állatról, vagy egyéb más tárgyról.

Infra kamera felépítése

Az infra kamera hasonlóan a hagyományos kamerához egy normál kamera objektívvel és chippel rendelkezik, a különbözőség abban rejlik, hogy ennél a speciális kameránál infra ledek kerülnek a burkolatban elhelyezésre, mely lehetővé teszi az objektív előtti terület megvilágításának lehetőségét anélkül, hogy éjjel is külön fényforrást biztosítanánk a kamera számára. Az infra ledek fénye szabad szemmel nem látható, mivel a nevéből is adódóan a természetben megtalálható láthatatlan infravörös fényt használja fel. Legtöbbször ez az infra kamera egy külön szűrővel is rendelkezik mely az infra vörös (láthatatlan fényt) átengedi és a szabad szemmel látható fényt pedig kirekeszti. Ez a szűrő a legtöbb éjjellátó kamerában automatikusan átkapcsol a kamera előtti terület sötétedése alkalmával. Az infra kamera esetén készített képek így nappal színes képet adnak vissza, még sötétben és éjjel fekete-fehér. Nagyon sok természetben megtalálható tárgy fényvisszaverő, illetve fényelnyelő hatással bír. Ezek a tárgyak befolyásolni tudják az infra megvilágítás erősségét.

Infra kamera felhasználása a vagyon védelemben

Akár kültéri, akár beltéri megfigyelés a cél, az infra kamera tökéletes megoldást tud nyújtani abban az esetben is, amikor fontos az éjjeli vagy sötétben történő megfigyelés. Ma már mind a kétféle felhasználási módnál megtalálhatjuk az éjjellátó, más néven Day/Nigth infra kamerákat. Ezek a kamerák könnyen felismerhetőek bárki számára, hiszen a burkolatban az objektív körül több, apró infra ledet találhatunk, mely bárki számára egyértelművé teheti, hogy az adott kamera képes az éjszakai megfigyelésre is.

Az infra ledek száma befolyásolhatja még a megfigyelni kívánt terület nagyságát, minél több ilyen leddel rendelkezik az infra kamera annál nagyobb biztonsággal mondhatjuk, hogy teljes sötétségben is hozzájuthatunk egy értékelhető éjjeli képhez akár segédmegvilágítás nélkül is.