HD kamera a modern és tökéletes képi kamerás megfigyelésnél

Egyre gyakrabban találkozhatunk már kamerás megfigyelőrendszerekkel mint közterületeken, mint pedig magáningatlanoknál. A kezdeti analóg kamerás megfigyelőket napjainkra egyre inkább felváltják a nagy felbontású HD kamera rendszerek. Ezek a kamerák már sokkal részletgazdagabb képet tudnak biztosítani egy-egy megfigyelt terület esetén akár az élőkép betekintésnél, akár a felvételek visszanézése alkalmával.

A HD kamera elterjedése szinte robbanásszerűen történt meg a biztonságtechnika, vagyonvédelmi rendszerek között. 2010 környékén még javában az analóg kamerák fejlesztése történt, minek köszönhetően egyre nagyobb felbontással jelentek meg a kereskedelemben, majd mikor elérték a bűvös megapixel határt megjelentek a piacon a több Megapixel felbontással rendelkező IP, HD-SDI, HD-TVI digitális kamerák. Ezzel egy új korszak kezdődött a kamerás megfigyelésben.

HD kamera már bárki számára megfizethető áron!

A kezdeti magas bekerülési költségek ma már szinte teljesen eltűntek. A digitális HD felbontású megfigyelőrendszerek népszerűsége és kereslete lehetővé tette, hogy a gyártók mind nagyobb tételben állítsák elő ezeket az eszközöket. Így a tömeges gyártásnak köszönhetően és az árverseny miatt egyre inkább csökkentek ezen eszközök beszerzési ára, ami lehetővé tette, hogy már ne csak kívánság legyen egy tökéletes képi megfigyelés, hanem valósággá váljon bárki számára.

A digitális HD kamera típusai:

HD kamera ma már többféle típussal megtalálható a vagyonvédelmi piacon.

Az egyszerű HD kamera esetén beszélhetünk:

  • AHD analóg HD kameráról: Pár éve jelent meg, mely a hagyományos analóg, és a digitális HD kamera tulajdonságait egyesíti. 1,3Mpixel felbontásának köszönhetően már sokkal részletgazdagabb képet nyújt, mint a normál analóg kamera, viszont árban igen kedvező költségekkel kiépíthető akár egy magáningatlan területének megfigyelésére is. Nem beszélve arról, hogy a régi analóg cseréje esetén a meglévő koax kábelezés felhasználható egy AHD rendszer kiépítésénél.
  • IP kamera: Az első HD kamera eszközök IP technológiával jelentek meg a kiskereskedelemben. Forradalmi újításnak számított még pár éve ez a rendszer a digitális megfigyelésben.

Full HD kamera típusok:

  • AHD (analóg HD kamera): Napjainkban már elérhetővé váltak a 2Mpixel felbontással rendelkező AHD kamerák is. Melyek sokkal részletgazdagabb és élesebb képet biztosítanak a vagyonvédelmi rendszerünknél.
  • IP kamera: Csakúgy mint az AHD kamera esetén itt is megtalálhatóak a Full HD felbontású több Mpixeles kamerák. A többi digitális kamerával szemben némi hátránya ennek a technológiának, hogy kiépítés tekintetében mindenképp szükséges informatikai háttértudás, illetve a hálózat minőségének tekintetében visszatekintés alkalmával számolnunk kell pár másodperces csúszással.
  • HD-SDI: a digitális megfigyelők csúcskategóriás termékének számító HD-SDI rendszerek tökéletes képi megfigyelést biztosítanak bármelyik ingatlannál. Kiépítés tekintetében még a legdrágább rendszernek számít, viszont az árkülönbség a minőségben is észlelhető.