Az analóg kamerák után egyre inkább teret hódítanak a digitális megfigyelő rendszerek, melyek HD kamera eszközöket tartalmaznak. Hiszen ezekkel a kamerákkal, már sokkal részletesebb képet kaphatunk egy-egy terület megfigyelése alkalmával. A digitális HD kamera ma már akár 3-5 Megapixel felbontásának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a kiépítés helyszínén akár egy távolabbi személyről készült felvételt oly mértékben felnagyíthassunk képromlás nélkül, hogy annak az arcát már felismerhetjük, vagy akár egy több 10 méterre elhaladó gépjármű pontos rendszámát is leolvashatjuk.

Ezek a digitális kamerák ugyanúgy rendelkeznek minden olyan szükséges alkatrésszel, mint előző analóg társaik, ilyen az objektív, érzékelő chip és elmondható, hogy ma már nem található a piacon olyan HD kamera, amely ne lenne felszerelve az éjjellátáshoz szükséges infra megvilágítással, nagy és egyáltalán nem elhanyagolható különbsége viszont pont a felbontásban rejlik, hiszen míg analóg társainál gyakran előfordult, hogy maga a kamera nem volt képes akkora felbontást produkálni, mint maga a megjelenítő eszköz felbontóképességét, ma már ez talán épp fordítva van. Hiszen a full HD felbontással rendelkező kamerák olykor nagyobb felbontással rendelkeznek, mint amit a megjelenítő felé maga az átviteli kábel át tud küldeni.

HD kamera típusok

Amikor HD kameráról beszélünk többféle típus közül is választhatunk, hiszen ezeknek a kameráknak a legfőbb jellemzője, hogy magas felbontással rendelkeznek, de különböző fajtában is megtalálhatóak. HD kamera tehát lehet:

  • analóg HD kamera (AHD): ez a kamera a hagyományos analóg kamera egy tovább fejlesztett változata, mely már a max. 1000-1500TVsor felbontás helyett, szintén Megapixel felbontással rendelkezik, valamint a kamera és a rögzítő között ebben az esetben is digitálisan történik már a jeltovábbítás, mely jelentősen növelni tudja a visszatekintéskor a kép minőségét, anélkül hogy a továbbítás képromlást eredményezne.
  • IP HD kamera: a HD kamera rendszerek között egy közkedvelt rendszernek számít, mivel itt a kamera már akár önállóan is hálózatba kapcsolható, ezáltal akár rögzítő egység igénybevétele nélkül is, azonnal megtekinthető interneten keresztül az élő kép. Lehetőség van ezeknél a kameráknál arra is, hogy egy internetes szerveren történjen a rögzítés, miáltal különböző távolságokban, különböző helyeken felszerelt kamerák képe, akár egy szerveren is tárolhatóak és rögzíthetőek. Talán egyetlen hátrányként felhozható ezen kamera fajtánál, hogy mindenképp hálózati rendszer szükséges az üzemeltetéséhez. Kiépítés tekintetében mindenképp figyelembe kell venni, hogy csak és kizárólag hálózati kábel (FTP, UTP) igénybevételével lehetséges.
  • HD-SDI HD kamera: közismertebb nevén digitális stúdió kamera, mely már leginkább full HD felbontással rendelkezik, így felhasználásával egy tökéletes és részletgazdag megfigyelés válik elérhetővé a tulajdonosának. Ma már egyre inkább megfizethető áron kerülnek kereskedelmi piacra ezek a kamara eszközök. Amennyiben valaki hosszabb távra szeretne egy tökéletes megfigyelőrendszert kiépíteni az ingatlanjához, vagy üzletéhez, esetleg meglévő elavult analóg rendszerét szeretné lecserélni, ez a rendszer tökéletes megoldást tud nyújtani számára. Hiszen a régi rendszer koax kábelezése felhasználható ebben az esetben.
  • HD-TVI HD kamera: a legújabb kamerás megfigyelőrendszer típus, mely már szintén digitális minimum 2Megapixeles nagy felbontással rendelkezik, viszont költségeit tekintve még mindig kedvezőbb áron beszerezhető a HD-SDI kamerához képest. Viszont ezen kamerarendszer kiépítéshez nincs szükség különösebb számítógépes szaktudásra, ellenben nagyobb távolságnál is (akár 300m) megbízható megfigyelést biztosít a tulajdonosnak.