Napjainkban egyre több helyen találkozhatunk CCTV kamera rendszerekkel, melyek igen fontos szerepet játszanak, mint a személyi, mint pedig az érték és vagyon védelmében. Hiszen egy kiépített megfigyelőrendszer nem csak elrettentő szerepet tölthet be, de nagyon sok elkövetettet bűncselekmény esetén a nyomozó hátóságoknak és a bíróságoknak segítséget nyújthat az ügy felderítésében és az elkövető személyének felderítésében.

A hirtelen ütemben bekövetkezett technikai fejlődésnek köszönhetően ma már rengeteg lehetőség közül választhat a leendő tulajdonos, amennyiben egy vagyonvédelmi célokat szolgáló CCTV kamera rendszert szeretne kiépíteni. A kamerák robbanásszerű fejlődésével, a ma már szinte elavultnak számító analóg kamerákat egyre inkább felváltják és kiszorítják a piacról a kiváló minőségű felbontással és színvisszaadással rendelkező digitális HD és full HD kamerák.

Ma már elmondható, hogy szinte minden egyes biztonsági CCTV kamera rendelkezik saját szoftverrel, mely által külön-külön kameránként állíthatóak különböző funkciók akár egy rendszeren belül is. Ilyen lehet például A kép kontrasztja, színélessége, a privátzóna-kitakarása, amivel bizonyos területeket kitakarhatunk a kamera előtti képből, a szabotázs elleni védelem, melynél akár rongálás, akár letakarás esetén a rögzítő felé jelez a kamera, hogy jel vesztés történt. Valamint speciális vagyonvédelmi CCTV kamera esetén lehetőség van eltűnt, vagy elhagyott tárgy érzékelésére, valamint személyforgalom számlálásra, illetve sebesség mérésre. Bár ezekre a speciális lehetőségekre alkalmas kamerákat még leginkább csak a hatóságok alkalmazzák, reptereken, közlekedésbiztonságban és közterületeken.

Vagyonvédelem: a CCTV kamera vagy az álkamera legyen a megoldás?

Egyre több magánszemélytől lehet azt hallani, hogy szeretne tenni valamit a vagyonvédelme érdekében, viszont nem akar erre nagyobb összeget áldozni, így számára tökéletesen megfelelő megoldást tud nyújtani az áruházakban található kamera szett, vagy álkamera.

Azonban nem árt tudni, hogy bár valóban találhatunk az ilyen kereskedésekben már pár ezer forintért álkamerát, melyek külsőleg szinte teljesen ugyanúgy néznek ki, mint egy biztonságtechnikai CCTV kamera, illetve vevőfogó marketinget folytatva még a gyártók és a forgalmazók nagy betűkkel fel is hívják a vásárló figyelmét arra, hogy a kamera villogó leddel és mozgásérzékeléssel rendelkezik, de szinte már a legpitiánerebb betörő is tisztában van azzal, hogy egy normál vagyonvédelmi CCTV kamera valójában sem mozgásérzékelővel, sem pedig villogó leddel nem rendelkezik. Ugyanez a helyzet a szereld magad akcióban megvásárolható 2 vagy 4 db kamerát tartalmazó kameraszettekkel is. Nem árt tudni, hogy ezek a csomagok jellemzően alacsony felbontással rendelkező analóg kamerákat tartalmaznak, illetve a legtöbb esetben maga a képosztásra is alkalmas rögzítő egység nem tartalmazza a tárhelyhez szükséges merevlemezt. Így elmondható, hogy egy ilyen rendszer felszerelése a kezdeti kedvező ár után további költségek kiadását igényli, és közel sem biztos, hogy végeredményként azt a képet fogja kapni a tulajdonos, amit valójában szeretne.

A CCTV kamera rendszer kiépítésére ezért is érdemes szakember tanácsát és a telepítéshez szükséges szaktudást igénybe venni. Hiszen a vagyonvédelmi cégek a védeni kívánt hely sajátosságait és az ügyfél igényét figyelembe véve állítják össze a hosszú évekre megfelelő vagyonvédelmi rendszer csomagot és csak ezután kezdik el a kiépítést.