Az egyre nagyobb számban elterjedő kamerás megfigyelőrendszerek esetén, mind gyakrabban találkozhatunk már HD felbontással rendelkező IP kamera rendszerekkel is, hiszen az internet elterjedésével és a védelmi rendszerek szükségességének mind nyilvánvalóbb tényével, ezen a területen is rohamos fejlődést ment végbe. Ez a rohamos fejlődés ma már az IP kamera ár nagyságában is megmutatkozik, hiszen egyre kedvezőbb feltételekkel és ajánlatokon szerezhető már be egy ilyen fajta megfigyelőrendszer.

Míg a hagyományos analóg kameráknál mindenképp szükséges, hogy a kiépítés helyszínén a rögzítéshez szükséges egység fizikailag meglegyen, ezzel szemben már az IP kamera esetén akár egy távoli szerverre is történhet a kamerák képének a rögzítése, egyetlen feltétele, hogy a kiépítés helyén internetes elérhetőség, szolgáltatás biztosítva legyen a megfigyelőrendszernek. Talán csak egy buktatója lehet ennek a fajta kiépítési módozatnak, hiszen amint a szolgáltatásban kiesés történik, akár az internet szolgáltató részéről, akár egy esetleges áramszünettel, akkor a kamerák által megfigyelt területen zajló események nem kerülnek rögzítésre, ha csak nem a kamerába önállóan nincs beépítve egy tároló (SD kártya).

IP kamera

Valójában az IP kamera olyan, mint egy külön önálló kis rendszer mivel saját menürendszerrel és minden egyes kamera saját IP címmel rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy a normál IP kamera esetén is szükséges valamilyen szintű kábelezés, hiszen ahhoz, hogy továbbítani tudja a képeket akár a rögzítő egység felé, vagy egy központi szerver felé mindenképp szükség van egy jelátvivő eszközre. Ez jellemzően egy hálózati kábel (UTP, FTP) illetve a folyamatos működéshez megoldottnak kell lennie a tápellátásnak is.

Természetesen találhatóak ma már olyan rádiós, WiFi IP kamera is, melyek elmondás szerint tökéletes megoldást tudnak eszközölni az esztétikus, kábelezés nélküli kivitelezésnek, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a technológia még bizonyos szempontból igen sebezhető. Mivel ezek a rádiós jelek még igen könnyen zavarhatóak könnyen megeshet, hogy akár a saját szomszédunk WiFi rendszere miatt nem fogunk tökéletes képet visszakapni ezeknél a rendszereknél. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy hazánkban még a könnyűszerkezetes épületek nem annyira elterjedtebbek, így könnyen előfordulhat, hogy akár egy vastagabb fal, vagy födém, esetleg egy fém ajtó miatt nem fog átmenni tökéletesen a IP kamera kép.

Az IP kamera esetén ma már elmondható, hogy kiépítésével hosszú évekre biztosított a helyszíni megfigyelés, legyen szó akár kültérről vagy beltérről, esetleg a kettő kombinációjáról. Valójában egy ilyen rendszer tulajdonosaként nincs szükség különösebb megalkuvásokra, hiszen akár egy kép kinagyítása esetén is részletgazdag, éles képet kapunk vissza, a hagyományos, analóg kamera pixelesedő képével szemben. Tökéletes megoldást tud nyújtani, olyan helyeken, ahol fontos az arc-, rendszám felismerése, vagy bankjegy azonosítása.

Egy kiépített IP kamera ár ma már közel sem olyan magas, mint az pár évvel ezelőtt megfigyelhető volt. Hiszen akár a kereskedésekben, akár a vagyonvédelmi rendszerek kiépítésével foglalkozó szolgáltatóknál igen kedvező áron beszerezhető ez a fajta megfigyelőrendszer.