A vagyonvédelmi rendszerek elterjedésével napjainkra mind keresettebb megoldás lett a videó felvételek rögzítésével együtt működő kamerás megfigyelő is. Ma már nem csak cégeknél találkozhatunk kiépített biztonsági kamerarendszerrel, hanem számos magáningatlan külső homlokzatán is észrevehetünk éjjellátó képességgel bíró megfigyelő kamerákat.

Az éjjellátó funkciónak köszönhetően nagy előrelépés történt a kamerás megfigyelők területén. Mivel ezzel a képességgel már nem csak nappali fényviszonyoknál, esetleg plusz megvilágítás mellett van lehetősége az ingatlan tulajdonosának biztonsági kamerás megfigyelésre – legyen szó akár kültér, vagy beltéri események rögzítéséről – hanem éjjel is, vagy csekély természetes fényviszonyokon túl is.

Miért fontos a biztonsági kameráknál az éjjellátó funkció?

Régebben a biztonsági kamerák alkalmazásának igénye jellemzően a kereskedelmi, vagy ipari szférában jelentkezett, ahol a bolti, esetleg a belsőalkalmazottak lopás bűntettének bizonyítása és az elkövető személy elfogása volt az elsődleges feladata ezen vagyonvédelmi eszköznek. Ezek a bűncselekmények általában olyan időszakban történtek, amikor a munkafolyamatok végzéséhez is szükséges volt valamilyen megvilágítás. Ezért a rendszerrel szemben támasztott igények között nem szerepelt elsődleges helyen az éjjellátó funkció. Azonban a bűncselekmények elkövetésében bekövetkezett változások ( az elkövetők sokkal leleményesebbek és bátrabbak lettek) szükségessé vált az eszközök technikai fejlesztése is.

Napjainkban egyre inkább azon időszakokra esik a bűnelkövetések száma, amikor könnyebben rejthető az elkövető személyének kiléte, ebből adódóan nagyobb számban éjjel, vagy sötétben történnek a betöréses lopások. Az éjjellátó kamerával ezen időszakban is képesek vagyunk olyan felvételeket készíteni, mely segíthet a hatóságoknak a betörő azonosításában és ezáltal elfogásában is.

Éjjellátó biztonsági kamera kedvező árakkal

Jelenleg a kereskedelmi forgalomban megtalálható biztonsági megfigyelők esetén elmondhatjuk, hogy szinte már mindegyik kamera rendelkezik valamilyen módon éjjellátó funkcióval. A legtöbb esetben ezt a lehetőséget a kamerához épített infra LED-es megvilágítás biztosítja. Az infra megvilágítással rendelkező éjjellátó kamerának köszönhetően sokkal diszkrétebbé és költséghatékonyabbá tudták tenni a fejlesztők az éjszakai megfigyelést. Hiszen az infra led megvilágításnál kevésbé nyilvánvaló a helyszíni megfigyelés, nem beszélve arról, hogy a ledek áramfelvétele is lényegesen kisebb, mint a hagyományos izzóké, vagy mozgásérzékelős lámpáké.

Az éjjellátó biztonsági kamera ára az elmúlt pár évben igen kedvezően alakult. Míg akár 10 éve lényegesen drágábban juthattunk hozzá egy ilyen eszközhöz. Ma már szinte alig van árban különbség az ifra leddel ellátott éjjellátó kamera és a sima csak nappali megfigyelést biztosító kamera között. Ezért lassan el is tűnnek ezek az eszközök a kereskedelmi forgalomból.