A vagyonvédelem területén már számos lehetőség közül választhatunk ha értékeinket szeretnénk megóvni. Mind mechanikus, mind pedig az elektronikus védelem területén találhatunk megoldásokat otthonunk biztonságára. Itt is mint az élet egyéb területein vannak időszakos slágertermékek. Manapság a biztonságtechnikában az egyik ilyen védelmi megoldás a kamerás megfigyelőrendszer. Ezen belül is az éjjellátó kamera, mellyel bármelyik ingatlannál kialakítható egy 0-24 órás védelmet.

Amikor az ingatlanunk biztonságára gondolunk – legyen az otthonunk, irodánk, üzletünk – már elektronikus védelemben is nézzük a lehetőségeket. Ezért a riasztórendszerek mellett egyre több ingatlannál kerül kiépítésre éjjellátó kamera is. Hogy melyiket érdemes inkább választani? Nehéz erre egyenes választ adni. Hiszen mindkét vagyonvédelmi megoldásnak vannak előnyei. Azonban ami mindkettőben közös, az a 0-24 órás védelem. Funkció tekintetében azonban egyik sem helyettesítheti a másikat. Mindkét biztonsági rendszernek megvan a maga feladata.

Miért érdemes éjjellátó kamera rendszert választani?

Az éjjellátó kamera rendszerrel már nem csak a nappali területfigyelés valósítható meg, hanem sötétben is figyelemmel kísérhetjük az eseményeket. Kezdetekben a biztonsági kamerákkal még csak nappal, vagy plusz megvilágítás mellett lehetett megvalósítani a vagyonvédelmet. Megvilágítás nélkül éjjel, vagy sötétben csak egy fekete masszát láthattunk a megfigyelőn, rögzítőn. Azonban a technológia fejlesztéseknek köszönhetően az éjszakai megfigyelésre is gyorsan megoldást találtak a gyártók. Eleinte még a kamerák mellé felszerelt mozgásérzékelős lámpákat alkalmazták. Azonban ezeknek a rendszereknek hátrányai is voltak. Magasabb áramfogyasztás és feltűnő védelmi rendszer. Az éjjellátó kamera megjelenésével ezek a problémák viszont mind megszűntek.

Ezért ma már szinte csak éjjellátó kamera rendszerek kerülnek kiépítésre. Legyen szó magáningatlanról, vagy cégesről az éjjellátó kamera megfelelő biztonságot nyújt 0-24 órában. Hiszen a hagyományos kamerákhoz képest ezek az eszközök alig fogyasztanak több áramot. Viszont nem csak nappal, hanem éjjel, vagy sötétben is képesek a védelmet ellátni és értékelhető képet továbbítani a rögzítőre.

Az éjjellátó kamera felépítése

Ez az eszköz valójában a hagyományos kamera kibővített változata. Ezeknél már az objektív mellé beépítésre kerültek az infra ledek. A ledek segítségével a természetben megtalálható emberi szem által láthatatlan fényt használja megvilágításra a kamera. Ennek segítségével az objektíven keresztül képes a kamera értékelhető fekete-fehér képet továbbítani a rögzítési oldalra. Ma már az éjjellátó kamera rendelkezik egy belső infraszűrő kapcsolóval is, ami biztosítja a nappali tökéletes színes képet.

Ha biztonsági kamera mellett döntünk az éjjellátó megfigyelővel csak is jól választhatunk védelmi rendszert.