Éjjellátó kamerákkal védekezünk az éjjeli betörésék ellen

A biztonságtechnikában elterjedt védelmi megoldásnak számítanak a kültéri és beltéri kamerás megfigyelőrendszerek. Ezen belül is számtalan rendszerrel találkozhatunk kereskedelmi forgalomban. Azonban ami jóformán már mindegyik rendszernél közös pont, hogy éjjellátó funkcióval rendelkeznek. A megfigyelő rendszereknél ma már elengedhetetlen, hogy akár sötétben, vagy éjszakai is képes legyen a biztonsági kamera felvételeket rögzíteni.

Éjjellátó kamerákkal a mindenkori biztonságért

A modernebb kamerák tudás tekintetében nem különösebben térnek el a régebbi normál megfigyelőkameráktól. Ugyanúgy objektívvel és belső elektronikával rendelkeznek, melyen keresztül továbbítják a rögzítő felé a videojelet. Azonban amiben mások és plusz értéket ad a rendszernek, az az éjjellátó funkcióban rejlik. A régebbi normál kamerák hasonlóan működnek, mint az emberi szem. A természetes fényt (napfény, lámpa megvilágítás, stb) használja a videojelek alkotásához. Ezért kizárólag csak nappal, vagy plusz megvilágítás mellett képes minőségi, értékelhető felvételt továbbítani a rögzítő felé. Ezzel ellentétben az éjjellátó kamerák már nem csak ezeket a fényforrásokat használják. Hanem a természetben megtalálható ember szem által nem érzékelhető láthatatlan infravörös fényt is. Ezáltal az megfigyelőrendszerünk képes nem csak nappal, hanem éjjel, vagy sötétben is jó minőségű videojelet továbbítani.

Éjjellátó funkció, de miért is olyan fontos?

Még pár éve a vagyonvédelemben alkalmazott kamerák inkább a kereskedelem és ipar területén kerültek kiépítésre. A bolti tolvajokkal szemben, vagy a saját alkalmazottak ellen. A lopások bizonyítása és az elkövető személyek elfogása volt a fő cél ennél a fajta védelemnél. Ezek a bűnelkövetések többnyire abban az időszakban történtek, amikor munkavégzés is zajlott. Ezért sem volt lényeges az éjjellátó funkció, hiszen a munkavégzéséhez is szükség volt megvilágításra. Ezért a rendszerrel szemben támasztott követelmények között nem szerepelt főszempontként az éjjellátó funkció. Azonban a bűnelkövetések változásával elengedhetetlenné vált a technikai fejlesztés ennél a fajta biztonsági védelemnél is.

Ma már inkább azokra az időszakokra esnek a bűnelkövetések, amikor jobban rejthető az elkövető személyének kiléte. Ezért nagyobb számban éjjel, vagy sötétedés után történnek a betöréses lopások. Az éjjellátó kamerával ilyenkor is képesek vagyunk értékelhető felvételeket készíteni. Ezzel is segítve a hatóságoknak az elkövető azonosításában és elfogásában.

Elmondható, hogy a modern megfigyelő kamerák egyik legfőbb erény az éjjellátó funkció. Szinte legalább annyira fontos tulajdonság, mint a magas képfelbontás. De fontos megjegyezni, hogy itt is vannak azonban eltérések. Mivel a kameráknak ezt a funkcióját az infra megvilágítás biztosítja. Azonban a gyártók eltérő erősséggel, és darabszámmal építik be a kamerákhoz az infra ledeket. Minél erősebb és nagyobb darabszámú infra leddel rendelkezik egy megfigyelő kamera, annál jobb az éjjellátó funkciója.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’Night CCTV caught’]