Biztonságtechnika, ami már nem csak egy fogalom a szótárunkban és mindennapjainkban!

Köszönhetően az évekkel ezelőtt hirtelen beköszöntő válságnak, vagy az egyre inkább romló közbiztonságnak, ma már az embereknek a biztonságtechnika szó hallatán nem csak annyi ugrik be hirtelen, hogy ez egy átfogó fogalom lehet a szavak tömkelege közt, hanem a mögöttes és összefoglaló jelentésével is egyre inkább tisztában vannak.

Biztonságtechnika, mint fogalom!
Szinte már mindenki, legyen szó kicsiről, vagy nagyról tisztában van azzal, hogy a szó a magántulajdon és a személy védelmével foglalkozó szervezetek, cégek szolgáltatásainak komplex összességét foglalja magába.

Sajnos 100%-os biztonságról sosem lehet beszélni, de egy komplex és optimális védelmi szint kialakításához elengedhetetlen a többszintű biztonság kialakítása!

A biztonságtechnika területei.

  • Mechanikus védelem: itt valósítható meg az alapszintű védelem egy-egy ingatlannál. Elsődlegesen mechanikus védelemnek számít, a felhúzott kerítés, zárható kapu, falak, biztonsági ajtók, ablakok, rácsok, zárak, lakatok, és minden olyan tereptárgy, mely akadályozza az illetéktelen személy szabad mozgását.
  • Elektronikus védelem: ezzel emelhetjük az tulajdon és személyvédelmet minél magasabb szintre kiegészítve vele a mechanikus védelmet. Minden olyan elektromos berendezés ingatlanon belül és kívül, mely illetéktelen behatolás vagy veszély esetén jelzést adhat a tulajdonosnak, vagy az arra illetékes biztonságtechnika szervezetnek elektronikus védelemnek számít. Ilyenek a riasztórendszerek, CCTV kamerás megfigyelőrendszerek, tűzjelzők, beléptetők, kaputelefon rendszerek és áruvédelmi eszközök.
  • Élőerős, őrzés védelem: Biztonságtechnikai szolgálatot ellátó személynek számítanak mindazok, akik a vagyonvédelmi feladatukat, szakmai tudásukat és tapasztalatukat felhasználva személyes jelenlétükkel látják el. Élőerős védelemnek számít a biztonsági őr, távfelügyeleti járőr, valamint a rendezvényeken jelenlévő helyszínt biztosító szolgálat és itt említhetjük meg a személyi testőrséget is.

Az ország számos területén találhatóak olyan cégek, főleg a nagyobb városokban, akik védelmi megoldásokat kínálnak leendő ügyfeleik részére. A biztonságtechnika Budapest területén, mint központi helyen van jelen a legnagyobb számban, itt található a legtöbb olyan vagyonvédelemmel foglalkozó cég, mely kiszolgálja a telepítő cégeket, illetve a végfelhasználókat is egyaránt.

Természetesen ezeknek a cégeknek a tevékenysége sem feltétlenül korlátozódik csak a főváros és agglomerációjára, nagyon sok olyan szolgáltató található, aki országos szinten, bármely településen vállalja a vagyonvédelmi rendszerek (legyen szó mechanikusról, vagy elektronikusról) kiépítését és felügyeletét egyaránt.