Ma már számos webáruházat találhatunk az internetet böngészve, melyek vagyonvédelmi eszközöket értékesítenek a végfelhasználók részére. Ezek akár komplett csomagokat is tartalmazhatnak, amit az ingatlan tulajdonosa megvásárlás után saját maga építhet ki otthonában, vagy cégénél. Ezekben a webáruházakban a riasztó rendszerek mellett egyre népszerűbbek a biztonsági kamera szett eszközei is. Hiszen a legtöbb esetben különösebb szaktudás nélkül is egyszerűen felszerelhetőek ezek a rendszerek.

Számos esetben ezek a kifejezetten kiskereskedelemmel foglalkozó oldalak a biztonsági kamera szett ismertetője mellett felhívják a vásárlók figyelmét az ingyenes telefonos technikai támogatásra is. Ami igen kecsegtetővé teszi a könnyen és olcsón beszerezhető védelmi eszközöket. Ám gyakran csak utólag derül ki, hogy a megvásárolt eszközök mégsem azokat az igényeket elégítik ki, amit velük szemben támasztottunk, vagy elvártunk volna. Illetve a technikai segítségnyújtás is gyakran türelmet és hosszú várakozási időt jelent.

Sajnos elmondható, hogy a kiskereskedelemben forgalmazott biztonsági kamera szett eladása, addig érdeke az üzletnek, míg a terméket mielőbb értékesíti a vásárlónak, azonban utána már a technikai segítségnyújtás csak részben tud megvalósulni, vagy pedig türelmet és várakozást igényel a rendszer tulajdonosától. Persze aki már alapból rendelkezik elektronikai végzettséggel és műszaki érzékkel annak erre a technikai segítségre nincs is szüksége.

Számtalan esetben a kecsegtető és kedvező árral rendelkező biztonsági kamera szett olyan eszközöket tartalmaz, melyek egy alap általános megfigyeléshez elegendő, de a rendszerrel szemben támasztott igényeknek már nem felel meg minden alkalommal. Ilyen lehet a különböző távolságok megfigyelése azonos rendszeren belül, vagy egy összetettebb rendszer kialakítása, mely alkalmas kültéri és beltéri megfigyelésre egyaránt.

Biztonsági kamera szett eszközei

A leggyakrabban kereskedelmi forgalomban megtalálható biztonsági kamera szett tartalmazza a megfigyeléshez használatos legfontosabb eszközöket, azonban számtalan esetben még ezen kívül szükség lehet egyéb kiegészítő alkatrészekre is.

Az alap biztonsági kamera szett tartalmazza a megfigyeléshez szükséges kamerákat, mely összeállítás függvényében lehet kültéri, vagy beltéri. Egyéni kérésre az üzletekben akár arra is lehetősége adódik a vásárlónak, hogy módosítást eszközölve vegyes összeállításban vásárolja meg a kamerákat. Továbbá a szett tartalmazza még a megfigyelőrendszer rögzítő eszközét, azonban itt már érdemes figyelni arra, hogy a rögzítőegységnél a tároláshoz szükséges merevlemez nem minden esetben része a szettnek, ezt külön kell megvásárolni, ami további plusz költséget jelenthet.

A szetthez tartozik még a kamerákhoz tápegység és bizonyos mennyiségű kábel a kamera és rögzítő közötti összeköttetéshez. Azonban itt is érdemes figyelembe venni, közel sem biztos, ez a kábel mennyiség az általunk kívánt távolságokra elegendő, ezért előfordulhat, hogy villamossági szaküzletből további méterek beszerzésére lesz szükség.

Végső soron érdemes alaposan átgondolni, hogy mivel járunk jobban, ha az üzletben vásároljuk meg egy összeállított biztonsági kamera szett eszközeit és valamennyi összeget az elején megspórolunk a kiépítési munkadíjjal (amit gyakran a későbbiek folyamán mégis szükséges lesz kifizetni), vagy pedig már az elején szakember segítségét vesszük igénybe és egy erre szakosodott biztonságtechnikai céget bízunk meg a megfelelőkamera kiválasztásával és a szerelés elvégzésével.