Jelenleg azt az időszakot éljük, amikor mind nagyobb hangsúlyt kap a személy és vagyonvédelem. Nehezen megszerzett javainkat, szeretteinket – felismerve a világban rejlő társadalmi, gazdasági, szociális veszélyeket – mindinkább szeretnénk biztonságban tudni. Ezért igyekszünk lehetőségeinkhez mérten kialakítani egy olyan hátteret és környezetet, ahol nyugodtan és biztonságban érezhetjük magunkat. Otthonunkat, ingatlanjainkat ezért próbáljuk vagyonvédelmi eszközökkel felszerelni, mint lakásriasztó kamerás megfigyelő, mechanikus védelmi rendszerek.

Néhány évtizeddel ezelőtt még csak pár ingatlannál találkozhattunk lakásriasztó biztonsági megoldással, ezzel szemben ma már mind több helyen kerül kiépítésre a mechanikus védelem mellé elektronikus is. Míg annak idején kisebb számban hallhattunk ingatlanbetörésekről, ma már akár a közvetlen környezetünkben, vagy a médiában is ilyen bűncselekményekkel találkozhatunk nap mint nap. Olykor ezek a betörések életellenes elkövetéssel is társulnak, ami tudatosítja bennünk, hogy már nem elegendő az egyszerűbb megoldás és védelem választása, hanem egy komplettebb rendszerre van szükségünk.

A lakásriasztó biztonsági funkciója

A vagyonvédelemben az elektronikus rendszerek általában több funkciót is ellátnak, mint elrettentő jelenlét, illetéktelen személy cselekményének észlelés, bűnelkövetés késleltetése és megakadályozása. Egy jól megtervezett és kiépített, megfelelő minősítéssel rendelkező lakásriasztó esetén ezek a funkciók mind megtalálhatóak. Hiszen a lakásriasztó kültéri hang és fényjelzője már láthatóvá teszi külső szemlélő számára, hogy az ingatlan védelmi rendszerrel felszerelt. Egy esetleges behatolás esetén a rendszer érzékeli a behatolást és ezt az ingatlan tulajdonos, vagy pedig egy arra hivatott távfelügyeleti szolgáltató felé jelzi, amivel lehetővé válik a gyors intézkedés. Kültéri érzékelők alkalmazásával ez az észlelés, még azelőtt megtörténhet, mielőtt a behatoló az ingatlanba juthatna, ezzel késleltethetjük az elkövetőt cselekményében, amivel megakadályozhatjuk, hogy a bent tartózkodó személyekben, vagy vagyontárgyakban kárt okozhasson.

Ma már egy megfelelő minősítéssel rendelkező lakásriasztó igen kedvező áron kiépíthető. A vagyonvédelmi cégek különböző kedvezményekkel állnak rendelkezésre ügyfeleik számára. Amennyiben a távfelügyeleti 0-24 órás szolgáltatást is igénybe veszi az ingatlantulajdonos, további kedvezményekkel számolhat a lakásriasztó kiépítési költségeiből.

Jelenleg többféle kiépítési módozat közül választhatunk már bármilyen ingatlanról is legyen szó. Azonban egyre kedveltebb kiépítési módozatnak számít a rádiós (vezeték nélküli) lakásriasztó, mely lehetővé teszi a rendszer gyors átmozgathatóságát és az esztétikus kiépítést.