Mozgásérzékelő eszközök a sikeres betörések ellen

Sokszor felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon milyen védelmi rendszerrel tehetnénk igazán biztonságossá otthonunkat, nyaralónkat, üzletünket, vagy ép irodánkat a betörőkkel szemben. Természetesen ma már a biztonságtechnikában többféle megoldás közül választhatunk, legyen szó mechanikus, vagy elektronikus védelemről. Általánosságban elmondható, hogy a mai napig a leginkább keresett és használt védelem kialakítása a lakásriasztó mely nyitás és mozgásérzékelő eszközökkel van ellátva. Ezután következik népszerűségileg a kamerás megfigyelő.

A lakásriasztó rendszerek igen komoly múlttal rendelkeznek a vagyonvédelemben. Bizonyítottan hatékonyan szállnak szembe a hívatlan látogatókkal. Egy jól felépített riasztórendszer minden esetben több eszközzel kerül felszerelésre az ingatlanba, ezek beltéren lehetnek nyitásérzékelő, mozgásérzékelő, esetleg füst és üvegtörés érzékelők, kültéren pedig hang és fényjelzők, de mind gyakrabban alkalmaznak már kültéri időjárásálló infrasorompót és kisállatvédelemmel ellátott mozgásérzékelő eszközöket is.

Miért szükséges mozgásérzékelő a riasztórendszernél?

Az optimálisan kialakított vagyonvédelmi rendszer minden esetben több szinten kell, hogy védje az adott ingatlant. Ezért érdemes figyelmet fordítani a külső héjvédelemre és kialakítani egy belső csapdaszerű védelmet is. A nyitásérzékelők, és a külső homlokzatra elhelyezett kültéri érzékelők hatékony védelmet tudnak nyújtani a behatolás ellen. De mint, ahogy az a nagykönyvben is meg van írva 100%-os védelem nem létezik, viszont törekedhetünk arra, hogy minél közelebb legyünk a tökéletes megoldáshoz. Ehhez viszont gondolnunk kell arra is, hogy mi történik akkor ha a nem kívánt látogató mégis megtalálja a módot, hogy bejusson féltett ingatlanunkba.

Erre javasolják a szolgáltatók az ingatlanon belüli csapdaszerűen kialakított védelmet, melyet mozgásérzékelő eszközökkel alakíthatunk ki. Így, ha mégis sikerül bejutni a lakásba a betörőnek a sikerélmény mellé nyújthatunk egy gyors kudarcot is számára. Hiszen a mozgásérzékelő előtt történő elhaladásával azonnal jelez a riasztónk, amivel értékes időtől és könnyen szerzett vagyontól foszthatjuk meg.

Mozgásérzékelő fajták

  • Normál infra érzékelő: hosszú évek óta felszerelésre kerülő eszköz riasztórendszerek esetén. Egy ingatlan belső terének védelmére szolgál. Jellemzően technikai adottságaiból adódóan 90°-os szögben 10-15 méteres távolságig bármilyen mozgásra, hirtelen hőváltozásra jelez a riasztóközpont felé.
  • Kombinált dual érzékelő: A normál érzékelő továbbfejlesztett változata, mely már az infra mellett, mikrohullámokat is figyel, így elkerülhetőek a hirtelen hőváltozásból (konvektoros fűtés, légkondicionáló, légmozgás) adódó téves riasztások.
  • Kisállatvédett érzékelő: Mind a normál, mint pedig a kombinált mozgásérzékelő eszközöknél találhatunk kisállatvédelemmel ellátott érzékelőt. Ezek már súlyhatárt és magasságot is figyelnek az adott területen. Amire azonban érdemes figyelmet fordítani, hogy azokban az ingatlanokban, ahol cica is található a beélesített rendszer mellett előfordulhatnak téves riasztások, mivel ezek a házi kedvencek előszeretettel tartózkodnak magasabb (ablakpárkány, szék, szekrény) tereptárgyakon.