Beltéri kamera rendszer személy és árukészlet figyelésre

Ma már a vagyonvédelemben igen széles körben állnak rendelkezésre eszközök, hogy mint értékeinket, mint személyünket biztonságba tudhassuk. Az elektronikus védelmi eszközöknél a lakásriasztó rendszerek mellett egyre több helyen találkozhatunk videó megfigyelőkkel is. Ez lehet beltéri kamera rendszer, vagy kültéri. Felhasználás tekintetében már szinte csak a képzeletünk szabhat határt a biztonsági igényeinknek.

Beltéri kamera rendszer kialakítása

Bár leginkább még mindig kereskedelmi egységekben kerül kialakításra beltéri kamera rendszer, de egyre gyakrabban találkozhatunk már irodákban és magáningatlanokban is beltéri megfigyeléssel. Ez a rendszer lehetőséget biztosít a tulajdonos számára, hogy egy adott ingatlanon belül zajló eseményeket figyelemmel kísérje és azokról videó felvételt rögzítsen.

Ma már a hagyományos analóg beltéri kamera rendszer lassan elavultnak számít, hiszen ezeknek a rögzített felvételeknek a megjelenítésénél pixelesedésre, kikockásodásra számíthatunk, mely az analóg rendszereknél történő jelátvitel tömörítéséből adódik. Azonban a digitális eszközök megjelenésével ez már teljes mértékben kiküszöbölhető. Nem beszélve arról, hogy a digitális felbontás egy sokkal részletgazdagabb és átfogóbb képet biztosít a végfelhasználó számára, már nem csak élőkép betekintés esetén, hanem a rögzített felvételek visszanézésénél is. Hiszen itt a kamera és rögzítő közötti jelátvitelnél az IP beltéri kamera rendszer kivételével egyáltalán nem történik tömörítés.

Ezért is vált kedvelt védelmi megoldássá a biztonságtechnikában, vagyonvédelemben a beltéri kamera rendszer. Hiszen így nagymértékben növelhető a bűncselekmények megelőzése, mivel már az eszközök jelenlétének visszatartó ereje van az elkövetőkel szemben. Továbbá egy elkövetés esetén a rögzített felvételek pedig bizonyítékként felhasználhatóak a hatósági eljárások során.

Beltéri kamera rendszer típusok

A hagyományos kereskedelmi felhasználásban leginkább a beltéri kamera rendszer esetén az infra megvilágítással is rendelkező félgömb alakú dóm kamerákkal, vagy pedig kisebb méretű kompakt kamerával találkozhatunk. Ezek az eszközök könnyen idomulnak a beltéri dekorációhoz, valamint méretűkből és típusukból adódóan, nem ütnek el annyira a belső környezettől. Leginkább üzletekben, vendéglátó egységekben és irodákban találkozhatunk ezekkel a kamerákkal. Alkalmasak mind nappali, mint pedig éjszakai megfigyelésre. A kamera objektíve alkalmas akár egy távolabbi 5-10m terület megfigyelésére, vagy közvetlenül pénztárnál elhelyezve kassza és készpénzforgalom figyelésére.

Speciális esetekben igény lehet arra, hogy maga a megfigyelés ne legyen könnyen észrevehető, a beltéri kamera rendszer esetén erre megfelelő megoldást tud nyújtani a rejtett kamera. Jellemzően ezeknél az eseteknél maga a megfigyelésre alkalmazott objektív és kamera panel egy riasztórendszer érzékelőjének (mozgás, füst) burkolatában kerül elhelyezésre, miáltal külső szemlélő számára kevésbé észrevehető a terület figyelése.

Természetesen csakúgy mint a kültéri esetén a beltéri kamera rendszer alkalmazását is szigorú jogszabályok keretei között szabad csak használni!